Фонд Джорджа Клуні посприяв розслідуванню російських злочинів в Україні

Йдеться про три епізоди, що сталися після повномасштабного вторгнення РФ до України.

Wolfgang Schwan/Anadolu Agency via Getty Images

Фонд "За справедливість" американського актора Джорджа Клуні передав прокуратурі Німеччини докази воєнних злочинів, які скоїли російські окупанти на території України. Матеріали також переслали до офісу прокурори Міжнародного кримінального суду на користь справи щодо притягнення уряду Росії до відповідальності за розв'язану війну проти України. Про це повідомляється на офіційному сайті фонду.

Йдеться про три епізоди, що сталися після повномасштабного вторгнення РФ до України. Організація підготувала докладні досьє на злочинців і представляє інтереси 16 жертв і сімей постраждалих.

Перша справа стосується обстрілу ракетами Х-22 селища Сергіївка на Одещині влітку 2022 року, внаслідок якого загинуло 22 особи, ще 40 було поранено. Команда представляє інтереси 11 сімей жертв та постраждалих.

Друга справа – позов проти командирів російських сухопутних військ, які незаконно затримали, катували та стратили чотирьох осіб під час спроби окупації частини Харківської області з березня по вересень 2022 року.

Третя справа - позов проти командирів російських підрозділів, причетних до цілої низки злочинів, включаючи страту, катування, сексуальне насильство, мародерство та інші правопорушення, скоєні під час окупації Київської області у березні 2022 року.

- Наша команда витратила півтора року на те, щоб опитати свідків, провести польові роботи, проаналізувати документи, вивчити супутникові знімки, ухвалити рішення про найкращий юридичний підхід і підготувати до процесу самх жертв і сім'ї постраждалих. Тепер я впевнений, що ці справи сильні і що вони дадуть німецьким судам реальний шанс домогтися справедливості для постраждалих, - зазначила директор з правових питань ініціативи The Docket, яка збирає докази злочинів, Аня Нейстат.

На базі цих доказів прокуратура Німеччини може розпочати розслідування та видати ордери на арешт підозрюваних, що дозволить затримати їх, екстрадувати та притягнути до відповідальності, зокрема через системи Європолу та Інтерполу.