Спікером Конгресу США став противник надання допомоги України, республіканець Майк Джонсон

Палата представників Конгресу США обрала республіканця Майка Джонсона новим спікером.

Getty Images

Після тижня провальних голосувань Палата представників Конгресу США обрала республіканця Майка Джонсона новим спікером. За нього віддали 220 голосів, за демократа Хакіма Джеффріса – 209, передає CNN.

Джонсон після початку російського вторгнення був прихильником надання допомоги Україні і закликав до "виснажливих санкцій проти російських інтересів". У квітні 2022 року він підтримав надання ленд-лізу для України. Однак згодом він змінив позицію і голосував проти майже усіх ініціатив Конгресу з підтримки України. Найближчим часом Конгрес має розглянути пакет допомоги Україні та Ізраїлю, запропонований президентом Джо Байденом. Він передбачає виділення 61 млрд доларів допомоги Україні.

Джонсон був заступникам Республіканської партії у Палаті представників. Є політичним союзником експрезидента Дональда Трампа. Американська преса називає його ультраправим та дуже консервативним конгресменом. 

Обрання Джонсона новим спікером означає, що роботу Конгресу нарешті розблоковано. Палата представників залишилася без спікера 3 жовтня, коли Кевіна Маккарті достроково усунули з посади. Це сталося вперше в історії США. Однією із причин звільнення Маккарті могла стати його відмова блокувати допомогу Україні.