Комісія з журналістської етики закликала ведучу "Єдиних новин" вибачитися за слова про Путіна та аутизм

Ведуча каналу "Рада" Ольга Нємцева в ефірі марафону "Єдині новини" порівняла поведінку президента Росії Володимира Путіна із аутизмом. 

Комісія з журналістської етики закликала вибачитися телемарафон "Єдині новини", канал "Рада" та його ведучу Ольгу Нємцеву за порівняння поведінки президента Росії Володимира Путіна із аутизмом. 

- Комісія з журналістської етики вкрай стурбована такими заявами ведучої та категорично засуджує практику стереотипізації людей з аутизмом. Це є грубим порушенням журналістської етики. Такі слова поширюють упередження до людей з аутизмом та можуть містити ознаки мови ворожнечі, а зрештою призвести до дискримінації... Комісія з журналістської етики закликала телемарафон «Єдині новини», телеканал «Рада» та ведучу Ольгу Нємцеву публічно попросити вибачення за згадку про аутизм в ефірі та запровадити відповідну політику недискримінації у контенті, - сказано у заяві.

18 жовтня під час прямого етеру телемарафону «Єдині новини» радник голови Офісу президента Михайло Подоляк розповідав про візит Путіна до Китаю. За словами Подоляка, російський диктатор «поводив себе нетипово» під час зустрічі, бо заявив про готовність українців до перемовин. «Людина сама собі щось вигадала і про ATACMS, і про переговори. І говорить на повному серйозі: “Там, в Україні, ми готові вже сідати за стіл переговорів” і так далі. Це ще одна ознака того, що людина вже абсолютно усвідомлює, що є ізолянтом”, — сказав Подоляк. У відповідь Нємцева сказала: «Так, дуже схоже на аутизм» - і перейшла до наступної теми.

Оновлено. Ведуча перепросила за свої слова того ж дня в ефірі телемарафону: «Я хочу сказати, що в розмові з Михайлом Подоляком припустилася помилки. Приношу свої вибачення. Моя ремарка була недоречною». 

Ольга Нємцева працювала на каналах «Київ», «Тоніс», ТВі, UBR, «Перший діловий», «Тоніс» та "2+2" (передача «Загублений світ»). Викладає тележурналістику у Київському національному університеті культури та мистецтв.