ATACMS: як вони змінять ситуацію на фронті

Тепер ЗСУ зможуть завдавати комбінованих ударів по окупантах.

Вікіпедія

Президент Володимир Зеленський увечері 17 жовтня підтвердив, що українські військові застосували американські ракети ATACMS. Про це раніше написало американське видання The New York Times, називаючи навіть цифру - 20 тактичних балістичних ракет, які вже в Україні. KP.UA відповідає на актуальні питання, пов'язані з новою зброєю, що надійшли в розпорядження ЗСУ.

Чому таємно

Передача ракет здійснювалася в секреті через побоювання, що Росія може атакувати логістичний ланцюжок під час доставки, і також ЗСУ хотіли застати росіян несподівано першим ударом. І загальний шок у російському інформаційному просторі свідчить про те, що Україна досягла бажаного ефекту. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний показав, як працюють по окупантах далекобійні ракети ATACMS.

У ніч на 17 жовтня Сили оборони України завдали ударів по аеродромах у тимчасово окупованих Бердянську та Луганську саме ракетами ATACMS. Там вдалося вразити значну кількість авіації російських військ. Це найбільша одномоментна втрата гелікоптерів та одна з найбільших втрат російської авіації за весь час вторгнення в Україну. А ще одна з найуспішніших атак ЗСУ по тилових позиціях окупантів.

Так, було знищено:

З метою тієї ж скритності у Пентагоні відмовилися анонсувати, чи даватимуть Україні ще ATACMS. "Ми регулярно консультуємося з українцями щодо того, що їм потрібно. Але я не збираюся анонсувати нічого, що може бути включено до майбутніх пакетів", – зазначила представниця Пентагону Сабріна Сінгх.

Яку модель ATACMS отримала Україна

Загалом ці ракети мають максимальну дальність 300 кілометрів, але Києву надали варіант з обмеженою дальністю ураження – 165 км. Навіть обмеженої за дальністю (165 км) версії ракети "достатньо", щоб вразити майже всі основні бази РФ на окупованій території України, заявили співрозмовники видання в уряді США.

По Росії стріляти не можна

Однією з умов передачі Києву цих ракет було те, що ними не можна бити на російській території. Так США прагнуть уникнути ескалації відносин із Москвою. "Одна з умов, поставлених перед українцями, полягає в тому, що ATACMS не може використовуватися для нападу на російську територію, сказав один чиновник", - пишуть у NYT.

Але й Росія не зможе збивати ATACMS

Росія має комплекси ППО, здатні боротися з балістичними ракетами. Наприклад, С-400. Однак досі вони не стикалися з такими ракетами, і, ймовірно, їм доведеться організовувати оборону з урахуванням нових загроз.

Спікер Повітряних сил Юрій Ігнат заявив, що ракети ATACMS є балістичними, тому їх буде складно збивати навіть російськими ЗРК С-400, які окупанти вважають такими, "що не мають аналогів".

"Звичайно, що це внесе серйозні корективи на фронті - ви бачите, що є можливість вражати цілі бездоганно, філігранно і дуже точно. І без шансів для ворога. Нам будуть розповідати, що їх збивають, але це з історії "не має аналогів С -400", - зазначив він.

 "Що таке балістика? Простими словами: уявіть собі, що ви кидаєте вгору камінь, і він по дузі повертається вниз. Приблизно така траєкторія польоту ракети. Летить вона, піднімаючись високо в небо, фактично до стратосфери, звідти повертається на землю, падаючи вниз з великою швидкістю – десь понад 3500 км/год”, – пояснив спікер Повітряних сил ЗСУ.

"ATACMS - балістична. Чи зможе Росія своїми комплексами, що "не мають аналогів", такими як С-400, збивати ці ракети? Думаю, що вони не будуть раді цьому", - додав Ігнат.

Чим важливі ці ракети

Як повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW), далекобійні ракети ATACMS становлять загрозу для авіації РФ та складів боєприпасів у тилу. Удари України по аеродромах на окупованих територіях (на кшталт атаки по авіації у Бердянську та Луганську) змусять російське командування розосередити авіаційні засоби та відвести частину літаків на аеродроми, розташовані далі за лінію фронту.

Раніше використання авіації з аеродрому у Бердянську дозволяло росіянам стримувати український контрнаступ у Запорізькій області. Такі ж загрози виникають і для російських складів, які після ударів HIMARS були заховані далі в тил та розосереджені.

"ATACMS, ймовірно, поставить перед російськими військами подібний виклик, і російські війська можуть або зосередитися на зміцненні існуючих складів, або створити ще більш розосереджену і, отже, надмірно розширену систему логістики боєприпасів", - пишуть в ISW.

Будуть ще й розумні бомби

BBC повідомляє, що, крім ATACMS, Україна розраховує отримати найближчим часом інші боєприпаси - авіабомби Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) з дальністю стрільби до 150 кілометрів.

Вони є високоточною плануючою авіабомбою GBU-39, модифікованою для пуску з землі за допомогою ракетної частини боєприпасу M26. Він був розроблений для пускових установок M270 MLRS та M142 HIMARS, які вже є в українців та які також можуть запускати ракети ATACMS.

GLSDB відрізняються від ATACMS. По-перше, їхня бойова частина призначена для ураження укріплених цілей (бомба може пробити до одного метра залізобетону). Вони використовують систему супутникової навігації для наведення на ціль. Крім того, це порівняно недорога зброя - GLSDB виробляється на основі двох вже існуючих боєприпасів, запаси яких великі.

З урахуванням інших засобів ураження - крилатих ракет Storm Shadow (SCALP) або протирадіолокаційних авіаракет AGM-88 HARM, які вже використовує Україна, не виключено, що ЗСУ зможуть завдавати комбінованих ударів, у яких властивості однієї зброї відрізняються від іншої. Відбивати такі удари складніше.