Обираємо ковдру: пухова зігріє в найхолоднішій спальні, а вовняна допоможе при ревматизмі

Треба також звернути увагу на щільність наповнювача та матеріал чохла.

mirson.ua

Взяти чашку чаю або кави, включити улюблений серіал, загорнутися у теплу ковдру… Ідеальний осінній або зимовий вечір! Про новинки у світі кіно, а також цікаві рецепти чаю регулярно читайте на KP.UA.

А сьогодні детально поговоримо про незамінний аксесуар до сну - ковдри. Впродовж сну температура тіла сплячої людини поступово знижується, зберегти тепло допоможе ковдра. Якою вона має бути саме для холодних ночей - натуральною чи синтетичною та як обрати якісний товар за доступною ціною - дізнавалася KP.UA.

Має значення температура повітря в домі

У магазинах очі розбігаються від асортименту ковдр. Пухові, бамбукові, силіконові, з вовни… Ковдри на будь-який смак та гаманець! А хочеться купити якісний товар за помірну ціну.

Якою має бути комфортна ковдра? Отож, такий аксесуар для сну повинен:

Один з важливих пунктів при виборі ковдри – температура повітря у спальні. Якийсь наповнювач зігріє і при +16, а інший «примусить» мерзнути і пітніти при +23.

Обираючи ковдру, треба звернути увагу ще й на щільність наповнювача. Норма для зимових виробів – від 300 г/м2. А чохол краще обирати з натуральної тканини: бавовна, бязь тощо. Тільки не шовк чи сатин! Взимку під таким матеріалом спати прохолодно.

Варто уточнити у продавця і технологію пошиття ковдри.  Практичним, довговічним, доступним по ціні вважається касетний тип: наповнювач фіксується в окремих блоках (касетах) і не збивається під час прання.

Пух-перо: легка, тепла, але дорога

Найтеплішим вважається натуральний наповнювач. Для холодної зими, якою щороку лякають українців, в магазинах радять пухові ковдри.

- Якщо в кімнаті температура повітря нижче +18, то краще купити саме таку, - розказала KP.UA менеджер магазину «Текстиль Плюс» Ірина Ловацька. – Такі ковдри легкі, добре пропускають повітря. Переважно використовується пух і перо водоплавних птахів у відсотковому співвідношенні 60% пух і 40% перо. Раджу купувати ковдри з наповненням гусячого або качиного пера – вони і теплі, і більш доступні по ціні.

Але є і недолік. Оскільки пух-перо - натуральний матеріал тваринного походження, то є ризик алергічної реакції.


Переваги пухової ковдри

Недоліки пухової ковдри

Вартість: від 2500 грн за односпальний варіант

Вовна: масажує і лікує

Вовняні ковдри. Це, наприклад, знаменитий карпатський ліжник. А ще вироби з вовни мериноса, лами чи верблюда. Такі ковдри дійсно теплі, не парять, і практичні, тому що ними можна вкриватися увесь рік. Автор цієї статті теж придбала собі карпатський ліжник. І ось уже кілька років вважаю цю покупку найбільш вдалою.

Вовняна ковдра чудово зігріває, не затримує вологу, гарно просушується на свіжому повітрі. Так, трохи колеться, але з часом шкіра звикає до такого легкого масажу. Звісно, можна надіти на ліжник півковдру, але саме у колючості та візерунку і є родзинка цієї ковдри.

Або можна придбати виріб з вовни мериноса, який не подразнює навіть найніжнішу дитячу шкіру.

Такі ковдри є у кожній карпатській хаті. Гуцули стверджують що ліжники мають лікувальні властивості, тому що вовна містить ланолін, який знімає біль і заспокоює людину. Тому ліжники радять купувати тим, хто страждає на ревматизм та артрит. Якщо вирішили придбати саме ліжник, то краще їхати за ним в Карпати або ближче до гір.

Ковдру треба взяти в руки, добре роздивитися, понюхати (ніяких сторонніх запахів!), потрясти (може делікатно сипатися сама вовна). Якісний ліжник прослужить десятиліття. Недолік у вовняної ковдри лише один: вразливість перед міллю.


Переваги вовняної ковдри

Недоліки вовняної ковдри

Вартість: від 1500 грн за односпальний варіант

Бамбукове наповнення

Для багатьох українців це новинка. Такі ковдри з’явилися на нашому ринку лише кілька років тому, але швидко завойовують популярність. Бамбукове волокно легке, відмінно пропускає повітря і вбирає вологу. Хоча наголосимо, що таке наповнення в ковдрах зазвичай на 50% штучне, тому що виріб наповнюють бамбуковими нитками в суміші з поліефірними волокнами. Так, є моделі з чистої натуральної сировини, але вони набагато дорожчі і не такі зносостійкі.

Бамбукова ковдра добре підійде і для холодної зими, і для спекотного літа. Експерти стверджують, що бамбуковий наповнювач – доступна альтернатива дорогим шовковими виробам. І ще величезна перевага бамбукової ковдри – це можливість випрати її в домашніх умовах.


Переваги бамбукової ковдри

Недоліки бамбукової ковдри

Вартість: від 1200 грн за односпальний варіант

Штучний пух і холлофайбер

Вироби зі штучним наповненням набагато дешевші, аніж з натуральним. Але й не такі теплі. Хоча текстиль зі штучним наповненням має чимало переваг: простий у догляді, не викликає алергію, не накопичує пил.

Найтеплішими вважаються ковдри, наповнені штучним пухом. Це аналог пера та пуху водоплавних птахів. А ще такі ковдри добре тримають форму і довговічні.


Переваги ковдри зі штучним пухом

Недоліки ковдри зі штучним пухом

Вартість: від 1000 грн за односпальний варіант

Серед популярних синтетичних наповнювачів холлофайбер займає почесне друге місце. Це відмінний бюджетний варіант. Ковдра з таким наповненням не поглинає запах, не викликає алергію. Але і не особливо гріє, тому підійде для теплої зими та міжсезоння.

Переваги ковдри з холлофайбером

Недоліки ковдри з холлофайбером

Вартість: від 800 грн за односпальний варіант

Дешеві, але холодні і недовговічні

А зараз про наповнювачі, ковдри з якими узагалі не рекомендують продавці. Перш за все, це силікон. Такі ковдри і м’які, і легкі, і ціна приємна (від 600 грн за односпальний варіант)! До всього ще й проста у догляді. Так і хочеться придбати собі у спальню. Але не поспішайте. Силіконова ковдра швидко втрачає форму, її вистачить на 2-3 роки. А наповнювач збивається, легко вбирає вологу, погано зігріває, причому людина сильно пітніє.

Схожі характеристики і у ковдр з наповненням з синтепону. Хоч сьогодні цей наповнювач майже не використовується, та все ж інколи зустрічається в магазинах та на ринках. Такі ковдри легкі, дешеві і досить теплі. Але часто до синтепону додавали певний клей, який може викликати алергію. А ще такі ковдри швидко втрачають свою вагу, стають набагато тоншими. І, відповідно, погано гріють.