Голову Росгвардії Золотова повідомили про підозру за злочини під час Майдану

Також про підозри у держзраді повідомлено колишньому голові СБУ та його першому заступнику.

Вікіпедія

Українські правоохоронці повідомили про підозру 20 співробітників російського ФСБ, зокрема голову Росгвардії Віктора Золотова за злочини під час Євромайдану. Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

- Працівники ГБР повідомили про підозру у пособництві у скоєнні державної зради керівникам СБУ часів екс-президента України Віктора Януковича, двадцяти співробітникам Федеральної служби безпеки РФ під час подій Революції Гідності. Серед підозрюваних генерал армії Віктор Золотов – колишній керівник Служби безпеки президента РФ, заступник головнокомандувача військами (нині – директор Федеральної служби військ нацгвардії РФ) та генерал-полковник Олексій Сєдов, начальник 2-ї служби (Служби захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом) ФСБ РФ, – розповіли у відомстві.

Також про підозри в держзраді повідомлено колишньому голові СБУ, його першому заступнику – керівнику Антитерористичного центру та начальнику Департаменту захисту національної державності Служби часів Януковича.

Встановлено, що за спільним рішенням керівництва СБУ та ФСБ РФ з 13 по 15 грудня 2013 року в Україні перебувала делегація з 20 співробітників російської спецслужби. Вони сприяли працівникам СБУ у підготовці відеоматеріалів та публікацій для створення негативного образу учасників "Євромайдану" та представників опозиційних сил. За завданням керівництва СБУ було підготовлено 257 відеоматеріалів провокаційного змісту та спеціально створено YouTube-канал для їхнього поширення. Про розміщення цих відеофайлів співробітники СБУ прозвітували перед ФСБ РФ, надіславши їм посилання на опубліковані відеозаписи.

- Вже після від'їзду делегації ФСБ РФ з України тодішнє керівництво СБУ "заднім числом" підписало документи нібито про їхнє запрошення як представників спецслужб у рамках Комісії з інформаційної безпеки при Раді керівників органів безпеки та спецслужб СНД. Таким чином, слідством встановлено та доведено вплив спецслужб РФ на колишнє керівництво СБУ з метою проведення підривної діяльності проти України, – розповіли правоохоронці.

Колишнім співробітникам СБУ повідомили про підозру у скоєнні, за попередньою змовою групою осіб, державної зради та порушенні рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної приналежності. А співробітникам ФСБ Росії повідомили про підозру у скоєнні, за попередньою змовою групою осіб, пособництва у скоєнні державної зради та сприянні керівництву СБУ у наданні РФ допомоги у проведенні підривної діяльності проти України на шкоду її суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній безпеки. Також їм повідомили про підозру у розпалюванні національної, релігійної ворожнечі та ненависті, приниженні національної честі та гідності, образі почуттів громадян у зв'язку з їхніми ідеологічними переконаннями.

Раніше правоохоронці завершили досудове розслідування щодо колишніх міліціонерів роти спеціального призначення "Беркут". 13 жовтня справи підозрюваних у масових розстрілах активістів Євромайдану передали до суду. Усі обвинувачені ховаються у Росії і отримали паспорт РФ.