ДБР через 9 років після розстрілів на Майдані передало до суду справи "ексберкутівців"

Щодо інших 14 міліціонерів, також причетних до розстрілів, досудове розслідування перебуває на завершальній стадії.

REUTERS

Правоохоронці завершили досудове розслідування щодо шести колишніх міліціонерів роти спеціального призначення "Беркут". 13 жовтня справи підозрюваних у масових розстрілах активістів Євромайдану передали до суду. Усі обвинувачені ховаються на території Росії і отримали паспрорти РФ. Про це повідомило Державне бюро розслідувань.

– Вони були безпосередніми виконавцями масових розстрілів активістів Майдану. 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у Києві ці та інші міліціонери спецроти «Беркут» виконали наказ вищого керівництва і застосували до учасників акцій протесту табельну гладкоствольну й автоматичну нарізну вогнепальну зброю, споряджену бойовими припасами. Через їхні дії загинуло 48 учасників акцій протесту та ще 90 отримали вогнепальні кульові поранення, - розповіли у бюро.

Підозрюваних звинувачують у перешкоджанні проведенню мирних акцій протесту, перевищенні службових повноважень, що призвело до тяжких наслідків, вчиненні терористичного акту, заподіянні тяжких тілесних ушкоджень, в умисних вбивствах і закінчених замахів на навмисне вбивство двох і більше учасників, а також у викраденні табельної вогнепальної зброї. 

Відносно інших 14 міліціонерів цього підрозділу, також причетних до розстрілів, спеціальне досудове розслідування перебуває на завершальній стадії. Ці злочини не мають терміну давності.

4 жовтня ДБР оголосило, що завершило розслідування справи про розстріл Небесної сотні проти колишнього президента Віктора Януковича та його спільників.