Клопи можуть атакувати українців: вони полюбляють бомбосховища та переповнені гуртожитки

Кровососи вже створили масу проблем у Франції і все частіше дають про себе знати у сусідній Польщі.

wikipedia.org

У Європі навала клопів. Епіцентр їхньої атаки знаходиться в Парижі, але й жителі Варшави, Лондона, Берліна та Праги все частіше скаржаться на неприємне сусідство з цими комахами. Що робити і як убезпечити себе і своє житло, якщо ще й ці паразити доберуться до України, дізнавалася KP.UA.

Де живе людина, там завжди ситий клоп

Що ж це за членистоногі, які переполохали Європу? Отож, трохи фактів з ентомології: блошиця постільна, або клоп постільний, – це комаха-кровосос коричнево-рудого кольору, невеликого, до 7 мм, розміру. Зазвичай самці трохи менші за самок, які більш небезпечні, тому що швидко відкладають багато яєць. Блощиці харчуються лише кров’ю, мають хоботок, пристосований для проколу тканин тіла і смоктання крові. Живуть тільки біля людей. За тисячоліття свого існування ці комахи добре вивчили: де людина, там сито і тепло навіть блощиці.

Клопи не літають і не стрибають, лише повзають. Ховаються у важкодоступних місцях, всіляких шпаринах. І активні зазвичай уночі - тоді й кусають людину. Звісно, блощиці є і в Україні.

- Багато років тому проблеми з клопами були, мабуть, у кожному гуртожитку, - розказав KP.UA асистент кафедри зоології ЛНУ Львівського національного університету ім. Івана Франка Володимир Лєснік. – Також блощиці жили в шпаринах дерев’яних лавок приміських поїздів. Пам’ятаю, як влітку люди в шортах та спідницях виходили із електричок з червоними смугами на ногах від укусів клопів. З часом ситуація покращилася. Але зараз проблема може повернутися. Через війну. По-перше - бомбосховища. Такі місця полюбляють ці комахи. По-друге - міграція людей. Переселенці заселяються у квартири, у гуртожитки, часто житло перенаселене. Все це сприяє збільшенню популяції клопів.

Живе біля ліжка

Існує твердження, що постільний клоп не передає хвороб. Але кусає людину, харчується кров'ю, тому може заразити будь-якою болячкою, яка передається таким чином. А ще для людини небезпечні екскременти, в яких тривалий час зберігається вірус гепатиту В. Потрапивши в людський організм, хвороба почне розвиватися. Також після сверблячих укусів у людини може загостритися алергія. До того ж комахи провокують стрес і навіть депресію, порушення сну.

Постраждати може будь-хто. Наприклад, люди можуть принести цих комах у книгах з бібліотеки, у сумці після поїздки у відпустку, у вживаних меблях, куплених на гаражних розпродажах.

Клопи селяться у важкодоступних місцях поруч з ліжком, де спить людина. Більш того, якщо людина перемістить свою постіль в іншу кімнату, то клоп теж переїде з усім своїм сімейством. Ця комаха хоч і лінива, та все ж долає великі відстані в пошуках їжі.

Зазвичай клопи живуть:

В квартирах, де проживає забагато людей, клопи швидко розмножуються. Їх стає так багато, що вони, не ховаючись, повзають усюди.

Не бояться магазинної «хімії»

Якщо комахи вже атакували будинок, то позбутися їх дуже важко. Ще й живуть вони, як для комах, досить довго - приблизно 12 місяців.

Щоб позбутися блощиць, необхідно:

Щоб блощиці не перетворили українські міста на Париж, краще заздалегідь проводити знищення цих комах. Вбити клопа може температура нижче -22 градусів або вище +40. Що стосується хімікатів, то блощиці, як ті ж таргани, еволюціонували і стали стійкими до багатьох таких засобів. Тому «хімія», яку можна купити в магазині, навряд чи допоможе позбутися цих комах.

Краще звернутися за допомогою до професіоналів. Вартість знищення клопів у житловому приміщенні до 60 кв. м – від 1000 грн. Можна обробити лише спальню (від 800 грн), але професіонали радять усі кімнати у комплексі. Обробка в середньому займає 20-30 хвилин. Повернутися додому можна через 4-5 годин, одразу провітривши приміщення. Через кілька днів (а краще через тиждень) необхідно провести генеральне прибирання з ретельним миттям підлоги та всіх поверхонь, з якими контактує людина. До речі, може знадобитися повторна обробка житла.

Оскільки з дня на день всю Європу чекає поступове осіннє похолодання, то зовсім скоро парижани зітхнуть з полегшенням: виявляється, блощиці не люблять холодну температуру, стають менш активними, їх легше позбутися в зимовий період. Хоча, знову ж таки за словами експертів, при несприятливих умовах життя клоп впадає в сплячку і в стані анабіозу може перебувати досить довго. Ця здатність дозволила вижити клопам навіть тоді, коли гинули цивілізації.