Через чотири місяці після підриву ГЕС жителі Херсонщини все ще живуть без питної води

Майже у всіх селах Херсонської області зразки води зі свердловин не відповідають нормам

Майже у всіх селах Херсонської області зразки води зі свердловин не відповідають нормам Держсанепідемстанції. Жорсткість води, загальний вміст солей, нітрати, хлориди, натрій і сульфати — всі ці показники перевищують норму в 3–5 разів. Також вода у деяких населених пунктах містить небезпечні бактерії. Дослідження провели на замовлення благодійного фонду Rescue Now, який продовжує допомагати місцевим жителям подолати наслідки підриву Каховської ГЕС.

- Наші волонтери доставляють тонни води в місцеві громади, але це не розв’язує проблему стратегічно. Тому ми намагаємося знайти рішення, яке дасть довгостроковий результат. Тільки за минулий місяць ми встановили 3 водонапірні вежі та 2 системи очищення води. Вони роками забезпечуватимуть водою більше 12 000 людей. Проте цього замало, — кажуть у Rescue Now. 

Спеціалісти рекомендують хлорування води для знезараження або ж використовувати спеціальні фільтри для води. Саме на ці фільтри фонд і оголосив збір. Вони допоможуть майже 800 000 людей на півдні України отримати щоденний доступ до питної води.