Лауреат Нобелівської премії з фізики перекаже винагороду на допомогу українцям

Один із трьох лауреатів Нобелівської премії з фізики 2023 року угорець Ференц Краус перекаже грошову винагороду на допомогу Україні.

Max Planck Institute

Один із трьох лауреатів Нобелівської премії з фізики 2023 року угорець Ференц Краус перекаже грошову винагороду на допомогу Україні. Гроші отримає асоціація Science4People, яку науковець заснував на початку повномасштабної війни, щоб допомогти українцям. Про це Краус розповів у інтерв'ю німецькому радіо Deutschlandfunk.

- Близько півтора року тому на тлі жахливих подій в Україні я заснував асоціацію Science4People і з того часу докладаю зусиль у цій асоціації, постійно говорю з науковою спільнотою, щоби нашими пожертвами, нашою діяльністю ми підтримали проєкти на заході України, де ми працюємо разом з гуманітарними організаціями. Я направляю грошову частину призових у цю Асоціацію, - сказав лауреат.

Асоціація Science4 наразі реалізовує спорудження нової інфраструктури для початкової школи в селі Бакоша Закарпатської області.

Нобелівську премію з фізики-2023 розділили між трьома вченими. Окрім Крауша її отримали П'єру Агостін (Франція) та Енн Л'юльє (Швеція) за створення методів вивчення динаміки електронів у речовині. Вони поділять між собою грошову винагороду — 11 мільйонів шведських крон (близько 990 тисяч доларів).