Восени червоні грона цих ягід рясніють без перебільшення всюди. З давніх-давен українці люблять та шанують калину. Ця рослина вважається народним символом нашої держави. А ще калина - скарбниця вітамінів та мінералів. Чим та кому корисна, а також у чому полягає символізм цих ягід, дізнавалася KP.UA.
На вишивці та короваях
Хіт «Ой, у лузі червона калина..» переспівав кожен українець. Калина вже давно не лише гарний кущ з дрібними білими квітами навесні та червоними ягодами восени. Це символ патріотизму, незламності та мужності українського духу. Червоні грона - наче кров людей, які впродовж століть боролися за незалежність. Також калина - це своєрідний образ міцної родини, родова рослина. Колись кущ обов’язково саджали біля родинної хати. І вважали, що велика біда буде у родині, якщо калина пропаде, а той, хто зрубає це деревце, не матиме щастя.
А скільки вишитих сорочок та рушників з калиновим орнаментом! Майстрині часто зображали калину з птахами, як вісниками миру і злагоди. А ще деревце символізує красу та материнство: квітуча калина - це дівчина, кущ в плодах - мати, ягідки - діти. До речі, ягодами калини дотепер прикрашають весільний коровай. Узагалі калина – весільне дерево, тому що за старих часів відігравало важливу роль у таких обрядах.
Історики стверджують, що наші пращурі вважали калину також символом безперервності життя та народження Всесвіту. І назва її походить від стародавньої назви сонця – Коло, адже самі ягоди круглі як ця яскрава зірка. Також існує думка, що калина від слова «калити», тобто «загартовувати». Ось таке деревце з дрібними ягідками, а який потужний символ українського народу!
- Усього відомо близько 200 видів калини, - розказали KP.UA працівники агрофірми «Лан». - В Україні росте менше десяти. Виростити калину може кожен. Це невибаглива і морозостійка рослина. Добре росте вона на сонячному місці, любить вологий ґрунт. Може рости і без добрива, але краще підживлювати раз на рік. Калиновий кущ легко формувати, обрізаючи зайві гілки.
Окрім калини звичайної, в українських садах ростуть і крупноплідні сорти, наприклад «Гранатовий браслет» та «Марія».
У 5 разів більше заліза, аніж в лимоні
Калинові грона збирають восени, найкраще після першого морозу. Тоді ягоди не будуть такими кислими та гіркими. Зате скільки користі міститься в маленькій ягідці! Калина багата на мінерали, вітаміни та антиоксиданти. Факт: ці ягоди містять у півтора рази більше вітаміну С і у п’ять разів більше заліза, аніж лимон. А ще в калині є:
- провітамін А,
- вітаміни Р, К, Е,
- кальцій,
- калій,
- магній,
- йод,
- фосфор,
- фолієва кислота,
- марганець,
- молібден.
Наші предки добре вивчили цілющі властивості калини і активно використовували її у лікуванні багатьох хвороб. Лікарі також радять звернути увагу на калину при застуді. Не поспішайте бігти до аптеки по всілякі чаї для підвищення імунітету. Набагато ефективнішою буде дія калинового морсу: кілька ложок ягід залити теплою водою, додати цукру або меду до смаку і пити теплим впродовж дня. Також калина допомагає:
- знизити артеріальний тиск,
- позбутися кашлю,
- при гастритах з пониженою кислотністю,
- при закрепах,
- заспокоює нервову систему,
- тонізує шкіру.
Ягоди калини містять велику кількість пуринів, тому вона протипоказана вагітним жінкам та людям, які мають хвороби нирок, подагру, підвищену кислотність шлунку, низький артеріальний тиск.
Як краще зберігати калину
Як ми казали вище, калина є скарбницею вітаміну С. На жаль, це найбільш нестабільний вітамін, який швидко втрачає свої корисні властивості при найменшій термічній обробці. Тому є два варіанти зберігання калини – заморожувати та висушувати. В такому вигляді ягоди можна використовувати для чаю або морсу.
Що приготувати з калини
На зиму - як чай або ж до оладок та сирників підійде калинове варення. Такий джем готується без термічної обробки, тому зберігаються майже всі вітаміни.
Інгредієнти:
- калина - 500 г
- цукор - 500 г. (можна замінити рідким медом)
Банки для варення заздалегідь простерилізувати. Калину ретельно промити, ягоди перебрати, очистити від хвостиків. Засипати цукром (або залити медом), перебити блендером або пропустити через м’ясорубку. І все! Варення розлити по банках і закрити стерилізованими кришками.
Пікантний соус до м’яса
Інгредієнти:
- Калина – 300 г
- Цукор – 2 столові ложки
- Дрібка солі
- Паприка – чайна ложка
- Порошок імбиру – пів чайної ложки
- Часник – 2 зубчики
- Лимонний сік – 1 чайна ложка
Ягоди перетерти з цукром за допомогою блендера, додати лимонний сік, добре вимішати. Додати сіль, імбир, паприку, вичавити часник і знову все вимішати. В такому вигляді залишити соус на годину при кімнатній температурі, щоб настоявся. Зберігати в холодильнику не більше 2 днів.
Це цікаво!
П’ять фактів про калину
- Наші предки вважали, що для новонародженої дитини треба змайструвати люльку з калинової лози, і тоді малюк виросте талановитим і красивим.
- Грона калини під стріхою хати оберігають дім від нещастя.
- На весільних рушниках часто вишивали грона калини, тому що вважали, що це принесе молодятам щастя і багатство.
- На Кавказі існує такий рідкісний вид рослини, як чорна калина. Її плоди отруйні.
- Особливість калини – це кістка у формі серця. Жодна рослина не має такої.