МВС шукає компроміс щодо чоловіків, які незаконно виїхали за кордон

Україна намагається знайти спосіб, як повернути та покарати військовозобов’язаних чоловіків, які незаконно виїхали за кордон.

Getty Images

 

Україна намагається знайти спосіб, як повернути та покарати військовозобов’язаних чоловіків, які незаконно виїхали за кордон під час повномасштабного вторгнення. Держава пробує знайти у цьому питанні золоту середину. Про це заявив голова МВС Ігор Клименко в інтерв'ю "Українській правді". 

- Тут золоту середину треба знайти. Не закидати, що ми нікого не пустимо, або всіх пустимо, або той сяде в тюрму, той не сяде. Держава має виробити загальний підхід до цієї проблеми. Тому що ця проблема надалі буде соціальною - несприйняття однією верствою населення тої верстви населення, яка просто втекла від війни... Тому зрозуміло, що тут держава наразі шукає золоту середину, щоб цих людей можна було повернути до України, - зазначив він.

Міністр не виключає, що як покарання держава може оштрафувати чоловіків, які незаконно виїхали з України. Водночас це не стосується тих українців, які виїхали легально.

1 вересня голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив про можливість "екстрадиції ухилянтів". Водночас член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони, представник президента у парламенті Федір Веніславський пояснив, що юридично це зробити неможливо, хіба що в окремих випадках.

Станом на початок березня 2023 року прикордонники затримали понад 11 тисяч ухилянтів, які намагалися виїхати поза пунктами пропуску. Ще понад 4 тисячі чоловіків намагалися виїхати за підробленими документами.