Леся Гасиджак подала до суду на Клима Братковського через фейсбук-допис про свою зовнішність

Леся Гасиджак подала до суду на юриста Клима Братківського.

Мінкульт

Виконувач обов’язків гендиректора Національного музею Голодомору-геноциду Леся Гасиджак подала до суду на юриста Клима Братківського, який у липні зробив допис про її зовнішність. Про це вона написала у фейсбуці.

- Ну що ж. Перший пішов. Позовна заява (відповідач - Братківський Клим Сергійович) про захист гідності та ділової репутації, визнання інформації дискримінаційною й недостовірною і відшкодування шкоди вже у Голосіївському районному суді м. Києва. Цей позов - це не лише відстоювання моєї честі, але й підтримка інших жінок і чітка позиція: змовчати – це розв'язати руки новим хейтерам... Разом з найкрутішими у світі адвокатками-фахівчинями з Асоціації жінок-юристок України "ЮрФем"... чекаємо на відкриття провадження і судовий процес, складність, виснажливість і брудноту якого мені поки що важко уявити. Жовтень і осінь, які я завжди так любила, обіцяють бути спекотними, - написала Гасиджак.

Адвокатка "ЮрФем" Марина Саєнко пояснила, що законодавство України забороняє дискримінацію за різними ознаками, зокрема і за зовнішнім виглядом людини.

25 липня Мінкульт опублікував допис про етапи будівництва Музею Голодомору. У дописі була фотографія Гасиджак. Юрист Клим Братківський та керівник проєкту Digests and Analytics Ukraine Вадим Хомака вказали на недоречність кандидатури Гасиджак через її зовнішній вигляд (обидва пости згодом видалили). Братківський написав, що "музей має очолити військовий, який пройшов російський полон і реально знає, що таке голод".  Гасиджак одразу заявила, що подасть до суду через образу честі й гідності.