Кущі, рясно всипані дрібними горішками з зеленими «шапочками», ростуть майже у всіх українських лісах. Це і є звична нам лісова ліщина. А інший вид цього куща - ліщину садову, або фундук - спеціально вирощують садівники та фермери. Фундук – це суперфуд для всіх, хто хоче покращити своє здоров’я, улюбленець вегетаріанців та альпіністів.
Як виростити цей горіх у своєму саду, чим він корисний та як його правильно зберігати, дізнавалася KP.UA.
Росте і плодоносить 100 років
Приємний смак, високі поживні та лікувальні властивості лісового горіха люди цінували ще за античних часів. Вчені стверджують, що в давні часи фундук спочатку вирощували на півдні Європи. А в Давній Греції вважали символом здоров’я та довголіття, називали королем горіхів. З часом фундук розповсюдився по всій Європі. Вирощують його також в Канаді, США, Кореї та північно-східному Китаї.
Цінують горіх і в Україні. Так, за кілограм ліщини на ринках і в магазинах просять від 500 грн.
- Кущ не вибагливий до ґрунтів та догляду, - уточняють у розпліднику «Твій горіх», що на Вінничині. - Його лиш не варто садити у піщаний, глиняний або занадто вологий ґрунт, у місцях, де постійно стоїть вода. Погано плодоносить у затінених або загущених місцях, а також, якщо на території лише один сорт ліщини. Фундук - перехреснозапильна рослина, тому на своїй ділянці треба мати хоча б 2-3 його сорти.
Садівники стверджують, що в сприятливих умовах з одного куща щороку можна в середньому отримати 6-7 кг горіхів. А на одному місці ліщина може добре рости та плодоносити аж до 100 років!
Існує близько 20 сортів ліщини садової. В Україні популярні сорти з великим ядром, наприклад, пізній сорт "Галле", ранній "Кросфорд", морозостійкий "Барселонський".
,,
Багатий на вітамін молодості
У невеличкому ядрі фундука міститься стільки мінералів, вітамінів та клітковини, що його вважають найбільш корисним серед горіхів. Так, жменя фундука забезпечує майже половину денної норми вітаміну молодості Е. А ще лісовий горіх містить:
- вітаміни групи В,
- фолієву кислоту,
- мідь,
- магній,
- марганець,
- тіамін,
- ніацин,
- фосфор,
- селен,
- калій,
- кальцій,
- йод,
- фтор,
- залізо,
- поліненасичені жирні кислоти.
Білки та жири цього горіха легко засвоюються людським організмом і дозволяють частково замінити м’ясо, сир, яйця. За це ліщину полюбляють вегетаріанці. Також фундук завжди є в наплічнику мандрівника та альпініста, тому що не займає багато місця, зате швидко втамовує голод на тривалий період та надає сил.
Покращує імунітет та знижує тиск
Дивлячись на багатий склад цього горіха, розуміємо, чому лікарі та народні цілителі одностайно радять вживати його ядра для зміцнення організму. Жменя фундука до каші або як перекус щодня допомагає підтримувати здоров’я серцево-судинної системи. А також:
- 🌰допомагає знизити артеріальний тиск,
- 🌰підвищує рівень гемоглобіну,
- 🌰бореться з високим рівнем «поганого» холестерину,
- 🌰зміцнює зуби, кістки та м’язи,
- 🌰допомагає позбутися втоми та дратівливості,
- 🌰покращує імунітет.
Щоб наситити свій організм усіма перерахованими вище вітамінами та елементами, щодня слід з'їдати до 50 г фундука. Це приблизно 10-15 ядр горіха. У великій кількості фундук не засвоюється організмом, ще й може спричинити бродіння кишківника.
Єдиний мінус цих горіхів – їхня висока калорійність: у 100 грамах фундука міститься аж 700 калорій. І хоча в ядрах мало цукрів, що підходить для дієтичного харчування, все ж варто обмежити споживання цього горіха тим людям, які страждають на:
- 🌰хронічні захворювання печінки,
- 🌰діатез,
- 🌰діабет у важкій формі,
- 🌰мають зайву вагу.
Як обрати якісний горіх
На ринках та в магазинах фундук продають і свіжим, і смаженим, і у шкаралупі. Перш ніж купувати, радимо уважно роздивитися, чи немає на шкаралупі темних плям, нальоту, тріщин, тому що часто продавці змішують новий врожай зі старим. Запах теж важливий: фундук має приємно пахнути. Експерти не радять купувати горіхи в зеленій «чашечці» для подальшого зберігання, тому що такі ядра можуть бути незрілими, та й зберігати довго їх не можна. Справді корисні горіхи продають тільки у шкаралупі. Чищені швидко втрачають свою користь.
Як зберігати лісний горіх
Тільки у сухому та темному місці. Олії, які є у складі фундука, швидко псуються на світлі. А від вологи горіхи вкриваються цвіллю. В мішечку з тканини чи паперу або у герметичному контейнері фундук можна зберігати, наприклад, у холодильнику до 3 років.
Що приготувати з фундука
Цей горіх активно використовують у кулінарії. Він універсальний, тому що з фундуком готують і закуски, і десерти. Так як вже осінь, і холодна, дощова погода не за горами, пропонуємо приготувати шоколадне печиво з фундуком. Ідеальний десерт до чаю чи кави для осінніх вечорів удома!
Шоколадне печиво з фундуком
Інгредієнти:
- 80 г фундука
- 100 г шоколаду (чорного або молочного)
- 150 г пшеничного борошна
- 50 г порошку какао
- 1 чайна ложка розпушувача
- 150 г цукру
- 110 г м’якого вершкового масла
- 2 курячих яйця
Приготування:
Змішайте всі сухі інгредієнти. Потім розтопіть шоколад на водяній бані, відставте у сторону. Збийте міксером масло з цукром до світлого кольору, додайте яйця по одному, кожного разу добре вимішуючи. Далі у суміш додаємо трьома порціями сухі інгредієнти, також добре вимішуючи. Додаємо горіхи, можна цілі або ж нарізані, як бажаєте.
Деко застеляємо пергаментом. Формуємо з тіста невеликі кульки, викладаємо на деко на достатній відстані одна від одної. Відправляємо у холодильник на 10 хв. Розігріваємо духовку до 160 градусів. Дістаємо заготовки, випікаємо 15-20 хв. Печиво збільшиться у розмірі, буде мати тріщинки. Смачне та хрустке!
Це цікаво!
В давні часи ліщину активно використовували в своїй «роботі» шамани та цілителі. Так, жменею цих горіхів знімали зурочення, відганяли грозу, боролися зі злими духами. А чехи дотепер вірять, що легкий стук гілочки ліщини по стінах будинку вижене звідти усіх мишей та щурів.
Лісовий горіх знімали й у фільмах. Найбільш відомий – телеказка виробництва Чехословаччини та НДР «Три горішки для Попелюшки» (1973 рік). Головна героїня отримала в подарунок три чарівні горішки саме ліщини.
І, звісно, фундук – «зірка» всесвітньовідомої пасти Nutella, її головний інгредієнт.