В одеські степи повертаються червонокнижні хом’яки

Науковці разом із місцевою владою планують відновити Тарутинський степ, другий за площею степовий масив Європи.

pesyk.kiev.ua

Дикі хом’яки колись населяли степи та лісостепи на більшій частині території України, але майже зникли у природі. Тож у 2023 році спеціалісти команди Rewilding Ukraine та київського зоопарку до ландшафтного заказника «Тарутинський степ» (Болградський район) завезли групу хом'яків, яка оселилася у степу, щоб закласти основу стабільній популяції виду в цій місцевості. Про це повідомляє Департамент екології та природних ресурсів Одеської ОДА.

- Одеська ОДА спільно з науковцями та Бородінською селищною радою працює над створенням національного природного парку «Буджацькі степи», до якого разом з іншими територіями планується включити ландшафтний заказник «Тарутинський степ», ботанічний заказник «Старомайорський», ландшафтні заказники «Діброва Могилевська» та «Діброва Манзирська», - йдеться у повідомленні.

Створення національного природного парку «Буджацькі степи» є частиною програми відновлення унікального біорізноманіття Тарутинського степу, другого за площею степового масиву Європи. У планах Одеської ОДА спільно  з науковцями Rewilding Ukraine - повернути сюди тварин, що зникли через діяльність людини: кулана, лані європейської, бабака степового, хом'яка.

Науковці вже кілька років тому забили на сполох через стрімке зникнення диких хом'яків. Причин цьому може бути кілька. Це збільшення розмірів міст, і обробка полів пестицидами, глобальне потепління, тотальне винищення цього виду людиною у минулому.