Засновник Comedy Space подав до суду на коміка Андрія Щегеля, який втік з України

У березні Щегель заявив, що отримав від Мінкульту дозвіл на тимчасовий виїзд із країни, але повертатися не має наміру.

facebook.com/Сергій Чудаєв

Засновник продюсерського центру Comedy Space Сергій Чудаєв, який співпрацював зі стендапером Андрієм Щегелем, який втік з України, подав позов до суду на артиста за порушення умов контракту. Він зажадав від коміка 1 мільйон гривень матеріальної компенсації. Якщо суд стане на його бік, Чудаєв пообіцяв направити ці кошти на підтримку ЗСУ та інші благодійні справи. Про це продюсер повідомив у коментарі "Детектор медіа".

- Я уклав із Щегелем контракт про те, що він поїде в Ірландію та Польщу із благодійними концертами, які були заплановані на період з грудня 2022-го по січень 2023 року. У контракті було чітко зазначено, що після цих концертів він мав поверунтися до України, - розповів продюсер. - Моя продюсерська компанія створила весь проєкт: розробила маршрут, забронювала зали і отримала від Міністерства культури та інформаційної політики дозвіл на виїзд Щегеля та його команди. Цей дозвіл було видано на 15 днів. Тобто виїзд за кордон відбувся у грудні 2022-го, а перед цим місяці два-три тривала підготовка до цього. Перетнувши кордон, Щегель зв'язався зі мною і сказав, що не збирається до Ірландії, а поїде у своїх справах. Куди саме, він мені не розповів. Потім я дізнався, що у нього відбулось кілька концертів у Польщі. Розумієте, коли українські артисти виїжджають за межі країни, вони вільні, вони ж не під конвоєм їдуть.

Чудаєв зазначив, що знайомий із Щегелем близько трьох років, але вони ніколи не були друзями. До скандалу з неповерненням артиста в Україну продюсер не організовував гастролі цього стендапера. За його інформацією, Андрій Щегель зараз перебуває в американському місті Даллас і "намагається виставити себе жертвою та використовувати судовий процес проти себе як підставу для отримання там посвідки на проживання".

Перше слухання відбулося 5 вересня, у процесі якого сторона позивача змінила розмір матеріальної компенсації з 1 гривні до 1 мільйона гривень. Рішення у цій справі мають бути винесені на наступному судовому засіданні 5 жовтня.

У березні в інтерв'ю Роману Скрипіну Щегель заявив, що отримав від Мінкульту дозвіл на тимчасовий виїзд із країни, але повертатися не збирається. У соцмережах обурення викликали слова Щегеля про військових: "Я виходжу з того, що це вибір хлопців – гинути". Після шквалу критики стендапер у випуску авторського подкасту srakadupa порівняв Україну з Північною Кореєю та заявив, що готовий ніколи більше сюди не повертатися. Однак пізніше все-таки вибачився за свої слова про військових. Скандал із Щегелем послужив тому, що Міністерство культури посилило вимоги на отримання дозволів на тимчасовий виїзд за кордон для чоловіків призовного віку.