Суд збільшив розмір застави Коломойському майже до чотирьох мільярдів гривень

Шевченківський районний суд міста Києва переобрав запобіжний захід бізнесмену, який отримав нову підозру від СБУ у заволодінні 5,8 млрд гривень ПриватБанку.

Любомира Ремажевська, Ґрати

Шевченківський районний суд міста Києва переобрав запобіжний захід Ігорю Коломойському, який отримав нову підозру. Пізно увечері 15 вересня суддя змінив розмір застави, збільшивши її з 509 мільйонів гривень до 3 млрд 891 млн гривень. Про це повідомили Суспільне та Ґрати.

Прокурор Бюро економічної безпеки просив збільшити розмір застави до 5,877 млрд грн. Він зазначив, що бізнесмен вийшов з громадянства України і нині є громадянином Ізраїлю, а тому існує ризик переховування за кордоном, перешкоджання слідству та вплив на свідків.

Бізнесмен вносити заставу не планує. Адвокат Коломойського заявив, що обвинувачення у заволодінні 5,8 млрд гривень ПриватБанку не обґрунтоване, бо не встановлено жодних осіб, які були в злочинній групі, окрім бізнесмена. Крім того, ні ПриватБанк, ні інші вкладники не заявляли про злочин. Він також зазначив, що НБУ після втрат у розмірі 5 млрд мав би провести перевірки і аудити, але їх не проводили. За словами сторони захисту, ПриватБанк у той період був приватним, тому збитки могли бути завдані тільки акціонерам — Коломойському або Геннадію Боголюбову.

Удень 15 вересня Ігор Коломойський отримав нову підозру за трьома статтями. За даними СБУ, у період з 2013 по 2014 роки Коломойський незаконно заволодів 5,8 млрд грн. Для цього він створив злочинне угруповання, яке складалося зі співробітників ПриватБанку, в якому він був засновником та акціонером.

7 вересня Коломойський отримав підозру в заволодінні 9,2 мільярда гривень ПриватБанку. Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура після оголошення підозри Ігорю Коломойському вжили заходи щодо арешту його активів.

Ігор Коломойський перебуває під вартою в ізоляторі СБУ. 2 вересня бізнесмену  обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у понад 509 мільйонів гривень. До цього він отримав підозру в шахрайстві за матеріалами СБУ та Бюро економічної безпеки. За даними слідства, у 2013-2020 роках Коломойський легалізував понад пів мільярда грн шляхом їх виводу за кордон, використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ.