Іноземні компанії можуть бути причетні до розкрадання бюджетних коштів  

На кожному із багатомільйонних державних тендерів із закупівлі томографів чи ангіографів в Україні присутні компанії із так званої «сітки Кузьми».

Українські журналісти розкрили змову на ринку важкої медичної техніки. Виявилося, що на кожному із багатомільйонних державних тендерів із закупівлі томографів чи ангіографів в Україні присутні компанії із так званої «сітки Кузьми». Більшість із цих контор формально мають швейцарських чи німе-цьких замовників, але насправді усіма ними керують люди пов’язані із 54-річним бізнесменом із Києва Миколою Кузьмою, якого часто називали представником «тендерної мафії».

Усі компанії «сітки Кузьми» стверджують, що вони є офіційними дистриб’юторами крупних світо-вих брендів – General Electric, Siemens, Canon тощо. Насправді ж, вони не мають прямих контрактів з виробниками, а везуть техніку через угорських або словацьких посередників, що дає можливість мані-пулювати цінами, і не платити податки в Україні. В результаті державні лікарні отримують томографи за завищеними цінами, і їх немає, кому обслуговувати.

Оборот компаній, що беруть участь у змові, складає мільярди гривень на рік. Самі General Electric та Siemens імовірно і гадки не мають про схеми, які прокручують з їхнім обладнанням в Україні. Інакше, це зробило би їх співучасниками розкрадання державних коштів воюючої країни.

Микола Кузьма, звичайний 54-річний бізнесмен із Києва, створив мережу компаній що не лише розкрадають державні гроші, завищуючи ціни шахрайськими методами в змовах, а й напряму втягують Україну в міжнародні скандали під час повномасштабної війни. Група Кузьми вже знайома схемами в оборонці, але основний капітал його сім’я наварила саме на продажі томографів, рентгенівських апаратів та комплексів…