Британська розвідка повідомила про намір РФ призвати до армії 420 тисяч контрактників

Росія планує залучити до своєї армії 420 тисяч контрактників до кінця 2023 року.

nrcu.gov.ua

Росія планує залучити до своєї армії 420 тисяч контрактників до кінця 2023 року. Станом на 3 вересня 2023 року країна-агресор вже прийняла до армії 280 тисяч осіб, проте ці цифри неможливо перевірити незалежними джерелами. Про це йде мова у соцмережі Х (Twitter), повідомляє Міноборони Британії з посиланням на дані розвідки.

Експерти наголошують, що призов в армію має негативний вплив на робочу силу в різних сферах промисловості Росії. Згідно з Інститутом економічної політики імені Єгора Гайдара, дефіцит робочих рук в промисловості РФ зріс до 42% у липні 2023 року, що на 7% більше, ніж у квітні 2023 року.

На відміну від інших сфер, в ІТ-секторі Росія вживає заходів для збереження робочої сили. Це стає очевидним через особливо гострий дефіцит в цій галузі після виїзду близько 100 тисяч ІТ-спеціалістів з Росії у 2022 році, що складає 10% робочої сили ІТ-сектору. 4 вересня 2023 року президент Путін підписав указ про збільшення призовного віку для ІТ-спеціалістів з 27 до 30 років.

Це свідчить про те, підкреслюють експерти, що мобілізація та призов до армії в Росії зробили дефіцит робочої сили у невійськових сферах ще більш відчутним. З огляду на наближені президентські вибори в Росії у березні 2024 року, російська влада, ймовірно, намагатиметься уникнути подальших непопулярних мобілізацій.

Генштаб ЗСУ в свою чергу повідомляв про намір РФ оголосити примусову мобілізацію на тимчасово окупованій території України. Її показники, за різними оцінками, можуть становити від 400 до 700 тисяч осіб.