П'ятеро росіян, які воювали під Маріуполем та Бахмутом, отримали по 10 та 12 років тюрми

Завдяки доказовій базі СБУ п'ятеро окупантів отримали реальні тюремні строки.

Photo by Joe Raedle/Getty Images

Суд засудив до реальних термінів ув’язнення ще п’ятьох учасників окупаційних угруповань РФ, які воювали проти України на східному фронті. Українські захисники взяли чотирьох загарбників у полон під Бахмутом та Авдіївкою. Ще одного затримали при виконанні ним ворожих розвідзавдань на Запоріжжі, повідомляє пресслужба СБУ.

Один із зловмисників отримав 12 років тюрми, інші троє - по 10 років, ще одного зловмисника засуджено до 9 років ув’язнення. Серед злочинців - командир підрозділу окупаційних угруповань РФ, який ще задовго до повномасштабного вторгнення вступив до лав так званої «народної міліції ЛНР». Також засуджено бойовика з тимчасово окупованої Луганщини, який вже двічі був у полоні українських оборонців. Першого разу його обміняли, але невдовзі він знову опинився у лавах регулярних військ РФ. У складі ворожого підрозділу злочинець брав участь у стримуванні українського контрнаступу на східному фронті.

Крім того, тюремні строки отримали ще двоє бойовиків підконтрольного Росії батальйону «Восток». Один з них у складі артилерійського розрахунку утримував позиції загарбників у районі Ясинуватої на Донеччині. Інший у 2014 році пройшов «вишкіл» у військовому таборі на тимчасово окупованій Донеччині. Потім його призначили на посаду механіка-водія ворожого БТР та відправили воювати проти сил АТО. Згодом він покинув своїх ватажків і приховано переїхав до Запоріжжя. Вже на початку повномасштабного вторгнення РФ зловмисник відновив зв’язок з бойовиками та збирав для них розвідінформацію в області. Його затримали у результаті спецоперації СБУ на території регіону в березні цього року.

Окрім цього, засуджено учасника російського угруповання «Оплот». Він брав участь у боях проти ЗСУ поблизу Донецька та Маріуполя.