У Раді зареєстрували законопроєкт про штраф за образу військових

За неповагу до військовослужбовців можуть ввести штраф від 3400 до 5100 грн. 

REUTERS

Верховній Раді пропонують ввести новий вид покарання за проявлення неповаги до військовослужбовців - штраф від 3400 до 5100 грн або арешт до 15 діб. Відповідний законопроєкт №10014 зареєстрував народний депутат і представник президента у парламенті Федір Веніславський.

Законопроєкт пропонує доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення статтею 185 про неповагу до військовослужбовців, прикордонників, розвідки, працівників Міноборони, СБУ, Держохорони, Держспецслужби транспорту, Держслужби спецзв’язку та захисту інформації й Нацгвардії. У документі уточнюється, що каратимуть за неповагу, яка "проявилась в образливому чіплянні до військових чи у перешкоджанні реалізації ними своїх прав та свобод". 

Окрім штрафу та арешту порушників можуть залучати до громадських робіт на строк від 50 до 60 годин, виправних робіт на строк від 1 до 2 місяців з відрахуванням 20% заробітку або суспільно-корисних робіт на строк від 240 до 360 днів. 

1 вересня полтавського фітнес-тренера Романа Заволоку відправили до СІЗО через підозру в образі честі та гідності військовослужбовця. Санкція цієї статті передбачає до п'яти років за ґратами.