Замість далекобійних ракет Німеччина пропонує Україні «Мерседеси». Навіщо вони потрібні

Ці вантажівки-позашляховики можуть покращити логістику постачання ЗСУ.

bundeswehr.de

На відміну від інших європейських союзників України, канцлер Німеччини Олаф Шольц не поспішає надавати Києву далекобійні ракети Taurus, аналоги яких – Storm Shadow та SCALP – давно дають нам Британія та Франція.

Керівник комітету Бундестагу з питань оборони Марі-Агнес Штрак-Циммерман заявила, що канцлер Олаф Шольц – єдиний у парламентській коаліції німецького парламенту, хто блокує постачання Україні крилатих ракет Taurus. Але щоб не бути звинуваченим у бездіяльності, Німеччина намагається перебити цю таку погану про себе думку, постачаючи Києву іншу, менш «дальнобійну техніку».

Якщо не ракети, то хоч вантажівки

Уряд Німеччини профінансував передачу Україні 100 вантажівок позашляховиків Zetros від компанії Mercedes-Benz. Ну що ж, і на цьому спасибі. Тим більше, що не ракетами і єдиними снарядами виграється війна. Потрібні і допоміжні засоби.

Як повідомляє сайт компанії Daimler Truck, яка є материнською компанією Mercedes-Benz, вантажівки потужністю до 476 кінських сил потрібні українській армії для військової підтримки та логістичних завдань. Компанія також наголосила, що Mercedes-Benz Special Trucks надає Міністерству оборони України широкий спектр послуг, пов'язаних із цими автомобілями.

Уточнюють, що ще до отримання Zetros водії пройшли навчальні курси та виїжджали на завдання на нових безкапотних автомобілях. Кошти на закупівлю автомобілів надійшли в рамках підтримки уряду Німеччини, яку спільно курують та реалізують міністерства закордонних справ та оборони країни.

ЗСУ вже знайомі з цим позашляховиком

Концерн Daimler AG випускає Mercedes-Benz Zetros із 2008 року. Його прямий "родич" - вантажний автомобіль-всюдихід Unimog, призначений для поїздок екстремальним бездоріжжям. Наразі він має кілька варіантів: Zetros 1833 (4×4), Zetros 2733 (6×6), Zetros 2743 (6×6) та Zetros 3543 (8×8).

Характеристики вантажного позашляховика:

У Zetros 1833 вантажопідйомність становить 9900 кг, Zetros 2733А – 16 500 кг, а Zetros 2743 – понад 24 т. Цей позашляховик може подолати брід завглибшки до 800 мм.

Армія Німеччина почала купувати вантажівки Mercedes-Benz Zetros із 2012 року. Німці їх використовували під час бойових дій в Афганістані. Такі вантажівки зараз перебувають на озброєнні армій Туреччини, Болгарії, Алжиру, Литви та України. Слід зазначити, що вантажівки Zetros відразу орієнтувалися для застосування поза Європою. Вони мають використовуватися в умовах серйозного бездоріжжя.

Парк військових автомобілів ЗСУ постійно поповнюється

До пакету попередньої допомоги від Німеччини вже входили 60 вантажівок Zetros, і наші військові вже можуть скласти думку про них. Вони перевозять багато вантажу на далекі відстані і бездоріжжям. Потужні двигуни, повний привід, планетарні мости із блокуванням диференціалів, високий дорожній просвіт забезпечують відмінну мобільність та надійність.

У попередньому пакеті допомоги Німеччина передала Україні:

Німеччина також уже поставила Києву 26 вантажівок HX 8x8, які використовуються в Україні для транспортування платформ та контейнерів з технікою та боєприпасами. За словами представників компанії-виробника Rheinmetall, ці вантажівки мають просту та міцну конструкцію, що значно полегшує використання такої техніки в армійських умовах. Крім цього, HX 8x8 хвалять за високу прохідність та універсальність, та наявність інструментів, які розчищають дорогу та усувають перешкоди.

Переваги моделі HX 8x8, які передані Україні:

«Військовий автомобіль розроблений для того, щоб витримувати виснажливі військові умови, забезпечуючи відмінну мобільність навіть на найжорстокішій місцевості. Транспортний засіб також може бути оснащений дистанційно керованою станцією озброєння для самооборони», – заявляють виробники.

Раніше Швеція передала Україна вантажівки та обладнання для розмінування на суму до 2,15 млрд шведських крон (приблизно 180 млн євро). На відміну від Німеччини, шведський парламент - Ріксдаг - також ухвалив рішення продати США ракети AMRAAM "повітря-повітря", щоб їх потім передали Україні.

Також Бельгія вже передала Україні десятки військових вантажівок Volvo із 240 запланованих. В даний час армія Бельгії налічує 400 автомобілів Volvo, від яких планується відмовитись у 2023 році. Більшість із них буде відправлено до України.

Британці вірні союзницькому обов'язку

Великобританія передає Україні броньовані розвідувальні машини Scimitar зі складу підрозділів британської армії, які зараз перебувають у Європі.

Версія Scimitar Mk.2 створювалася з досвіду війни в Іраку та Афганістані та була модернізована для проведення бойової розвідки в урбанізованих районах, де можливе використання саморобних вибухових пристроїв.

Машина отримала нові сидіння для екіпажу, за допомогою яких є можливість нейтралізації потужних вібрацій під час підриву на мінах. Встановлено нову систему зв'язку та позиціонування, полегшено ходову частину, систему кондиціювання повітря, збільшено паливні баки, а також у ній нові гусениці DST 414 Cook Defense Systems, що покращили дальність та плавність ходу.

Над вежею встановлена ​​система радіоелектронних перешкод iIED для протидії СВП, а також квадрокоптерів. Броня машини була посилена додатковими модулями Plasan, а також ґратами для протидії ручним гранатометам. Озброєння машини залишилося тим самим – 30-мм RARDEN гармата без стабілізації.