Коломойському можуть виплатити компенсацію за націоналізацію "Укрнафти"

Держава розглядає варіант виплати компенсації олігарху Ігорю Коломойському за націоналізацію "Укрнафти", акціонером якої він був.

REUTERS

Держава розглядає варіант виплати компенсації олігарху Ігорю Коломойському за націоналізацію "Укрнафти", акціонером якої він був. Про це заявив заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма в інтерв'ю Forbes-Україна.

- Держава діятиме виключно у межах законодавства. Є різні варіанти подальших дій. Один із них – компенсація з урахуванням оцінки компанії… У нас є розуміння, як діяти відповідно до законодавства, щоб не було втрат для держави, - сказав Шурма.

Ймовірно, компенсацію виплатять, орієнтуючись на оцінку компанії, проведену на момент її націоналізації. Тобто за результатами роботи у попередні роки. Тому що за результатами роботи нинішнього керівника «Укрнафти» Сергія Корецького прибуток компанії значно зріс. За словами Шурми, прибуток «Укрнафти» за пів року 2023-го склав 13 млрд грн.  Для порівняння: 2019 рік компанія закінчила зі збитком в 4,3 млрд грн, 2020-й – з прибутком у 4,3 млрд грн, прибуток за перше півріччя 2021 року становив 1,58 млрд грн. На кінець 2022-го «Укрнафта» накопичила борг перед державою в 4,5 млрд грн.

Останні 20 років «Укрнафта» перебувала під контролем групи «Приват» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. У листопаді 2022-го держава націоналізувала пʼять великих промислових підприємств - «Укрнафту», «Укртатнафту», «Мотор Січ», «АвтоКрАЗ» та «Запоріжтрансформатор». Тоді в ОП це пояснили ризиками для національної безпеки, які створювали ці компанії в умовах повномасштабної війни.

Наразі Ігор Коломойський знаходиться під арештом за підозрою у шахрайстві та відмиванні грошей. 2 вересня суд арештував олігарха на два місяці і призначив 500 мільйонів гривень застави. Адвокати Коломойського заявили, що він не платитиме заставу і чекатиме на розгляд апеляції 6 вересня.