Нові підручники отримають лише учні 5-х та 6-х класів, на інші у Міносвіти немає коштів

Міносвіти не зможе забезпечити новими підручниками усіх школярів.

Getty Images

Міносвіти не зможе забезпечити новими підручниками усіх школярів, тому що частину грошей на їхній друк другий рік поспіль перенаправили на оборону. Виділені у бюджеті кошти відомство спрямувало на друк підручників для 5-х і 6-х класів, для національних меншин та дітей з особливими освітніми потребами для 10-х класів. Про це повідомила пресслужба МОН.

- Міністерство змушено було пріоритезувати те, що буде друкуватися. Маючи обмежений бюджет, надрукувати все, що потрібно, неможливо. П'ятий і шостий класи – це класи, які вчаться за новими навчальними програмами, по яких немає жодних підручників. Для першого і другого класів є надруковані підручники, і програми наразі не змінилися. Так, минуло п'ять років, але якщо обирати між старими, але актуальними підручниками й відсутністю будь-яких, то вибір очевидний. Втім, після друку підручників для пʼятих і шостих класів ми будемо повертатися до перших, других та інших класів, які потребують оновлені книжки, - повідомив заступник міністра освіти й науки Андрій Сташків.

Цього року уряд частково повернув фінансування Нової української школи (НУШ) і виділив на друк підручників 754 мільйони гривень. Цього вистачить лише на те, щоб надрукувати 66% підручників від загальної потреби для 6-х класів. Це такі предмети: українські мова та література, зарубіжна література, іноземна мова, історія, математика, природознавство, технології.

Ще 138,1 мільйона гривень Міносвіти отримало від міжнародних партнерів. За ці гроші вже надрукували підручники для 5-х класів з української, польської мов, математики та природничого циклу. За державні кошти надрукують історію України. Рада Європи пообіцяла надрукувати підручники із географії, інформатики й мистецтва. 

Найгірша ситуація з кількістю підручників наразі в Івано-Франківській, Хмельницькій та Тернопільскій областях.

Другий рік поспіль українські школярі навчатимуться в умовах повномасштабної війни. Очно або у змішаному форматі будуть навчатись учні 80-85% шкіл.