Не чіпайте борщівник! Чим небезпечна рослина і як від неї захиститися

Гарні парасольки, схожі на кріп-переросток, можуть спричинити опік, сліпоту та інтоксикацію всього організму.

Bill Kasman с сайта Pixabay

Висока рослина з розлогими суцвіттями, які складаються з безлічі дрібних білих квіточок, часто зустрічається в Україні - це борщівник. Цей бур'ян може виростати заввишки до кількох метрів. Найбільш поширений та небезпечний вид цієї рослини в Україні – борщівник Сосновського, пік його цвітіння припадає на червень-липень.

Через привабливий вигляд борщівника може виникнути бажання зірвати його для букета. Однак робити цього в жодному разі не слід: борщівник викликає серйозні опіки, а пошкоджена ділянка шкіри може бути вразливою перед ультрафіолетом ще кілька років. Особливо серйозні наслідки виникають при попаданні соку борщівника у вічі та на слизові оболонки.

Справа в тому, що сік рослини має фототоксичність - містить отруйну речовину фурокумарин, яка підвищує чутливість шкіри до ультрафіолету. Як убезпечити себе і що робити у разі контакту з небезпечною рослиною? Відповідь на це запитання KP.UA шукала разом із лікарем швидкої допомоги у Краматорську Марією Буренковою.

Чим небезпечний борщівник

Сік борщівника має цікаву особливість – потрапляючи на шкіру, він не викликає подразнення. Однак, якщо протягом двох діб на уражене місце потраплять промені сонця, з'явиться опік. Причому цей ризик зберігається навіть у похмурий день.

Крім того, борщівник – сильний алерген, здатний викликати інтоксикацію організму.

- Борщівник має цікаві парасольки, що нагадують парасольку кропу. Деякі рослини сягають 6 метрів. Борщівник найбільш поширений на заході України, на Прикарпатті. Там вологий клімат, більше дощів, менше спеки – сприятливий ґрунт. Водночас борщівник не боїться ні морозу, ні спеки, – розповіла Марія.

Рослина становить небезпеку, навіть якщо до неї не торкатися: пари соку борщівника та його пилок здатні викликати набряки гортані, дихальних шляхів та верхніх частин стравоходу. При важких випадках – попаданні великої кількості речовини та сильної алергії – можливий навіть летальний кінець.

Особливо небезпечне попадання соку борщівника в очі: це може призвести до сильного опіку рогівки і навіть може призвести до сліпоти.

Симптоми ураження борщівником

Що робити у разі контакту з борщівником?

Обробляємо шкіру після контакту з небезпечним бур'яном самостійно. Опіки лікуємо у лікаря.

- Борщівник може викликати опіки першого-другого ступеня. Що робити, якщо це сталося? Швидко промити місце зіткнення шкіри із соком борщівника великою кількістю води – це найголовніше, – радить лікар. - Потім слід накласти холодні компреси. В аптечці швидкої допомоги є гелеві протиопікові серветки – дуже гарна річ. Якщо покласти таку серветку на місце ураження шкіри, вона зменшує біль.

Після холодного компресу можна використовувати протиопікові засоби, зокрема “Пантенол”.

- Важливо: ніякими маслами мазати уражене місце не можна в жодному разі! – наполягає Марія.

Підведемо підсумки:

Коли звертаємося до лікаря і викликаємо швидку

До речі

Чим небезпечний борщівник для природи

Гігантський бур'ян “захоплює” територію, витісняючи іншу рослинність, створює навколо себе власну екосистему та виснажує ґрунт.

Борщівник не має ворогів у природі: його обходять стороною шкідники. Йому не страшні хвороби, ні посуха, ні мороз.

Якщо він виріс у вас на ділянці, можна попробувати його скошувати, але поки рослина ще не досягла зрілості.