МЗС: Україна працює над запрошенням на саміт G20 в Індії

Вихід Росії з "зернової угоди" є викликом для світових економік, заявив заступник міністра Точицький.

facebook.com/g20org

Україна разом із партнерами та Індією працює над тим, щоб бути серед запрошених на саміт G20 в Делі. Про це заступник міністра закордонних справ Микола Точицький повідомив в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

- Ми й партнери працюємо над тим, щоб бути серед запрошених – і з Індією, і з іншими партнерами, які є серед учасниць цього саміту. Ми вважаємо, що те, що здійснює Російська Федерація щодо припинення "зернової угоди", є великим викликом для економік не лише країн Африки та Азії, але й для світових економік, — сказав він.

Саміт G20 заплановано в Делі 9-10 вересня. 16 серпня міністр закордонних справ Індії Субраманьям Джайшанкар підтвердив, що Україна не була запрошена на саміт G20, де Росія є постійним членом. Джайшанкар зазначив, що таке рішення було ухвалено "з урахуванням того, що G20 виступає за зростання і розвиток, а не за вирішення конфліктів, що має бути зроблено в Раді Безпеки ООН".

За його словами, окрім постійних членів "Групи двадцяти", на зустріч у Нью-Делі запросили лише дев’ять держав – Іспанію, Бангладеш, Нігерію, Маврикій, Єгипет, Нідерланди, Оман, Сінгапур і Об'єднані Арабські Емірати.

На минулий саміт G20 в Індонезії, який пройшов на острові Балі 15—16 листопада 2022 року, Україна отримала запрошення. Президент Володимир Зеленський тоді по відеозв'язку вперше представив учасникам зустрічі "формулу миру", а лідери G20 підписали декларацію, яка засуджує агресію Росії.

Групу 20 (G20) створено 1999 року, в ній беруть участь Аргентина, Австралія, Бразилія, Канада, Китай, Франція, Німеччина, Індія, Індонезія, Італія, Японія, Мексика, Південна Корея, Росія, Саудівська Аравія, Південна Африка, Туреччина, Велика Британія, США та Євросоюз.