Ціни додають стресу: якими будуть продуктові цінники восени

За статистикою, ціни знижуються, а за особистими відчуттями - зростають.

УНІАН

Вартість продуктів гарного настрою споживачам не додає. Цінники у магазинах змінюються так швидко, що покупці просто не встигають до них звикати, а експерти радять робити запаси та попереджають: далі буде ще дорожче.

Неадекватне подорожчання

Статистика стверджує, що у середньому споживчі ціни у липні, порівняно з першим літнім місяцем, навіть знизилися. Щоправда, на мінімальні на 0,6%, але все ж таки. Однак покупці цього не помічають.

– Печиво, торти, цукерки подорожчали якось неадекватно, – бідкається знайома. – Це що за ціна на пів кілограмовий тортик по акції – 280 грн? А шоколадні цукерки, які продаються по 300 грн за кіло – чи взагалі збожеволіли всі? Я мало того що ласун, так ще й зараз це мій допінг та антистрес, але з такими цінами стресу тільки додається. На алкоголь як антистрес теж не перейдеш – подорожчало все від пива до горілки. На ринку напівфабрикатів взагалі твориться якась вакханалія. 110 грн за пачку вареників із картоплею по акції – це що взагалі таке?

Така різниця між офіційними даними та особистими відчуттями пояснюється кількома причинами.

По-перше, всі ми знаємо, що все залежить від того, що і як статистика рахує. По-друге, тоді як одні ціни справді трохи знижуються, інші продовжують зростати. Отже, особисті враження багато в чому визначаються вмістом власного продуктового кошика.

За статистикою, у липні дорожчали фрукти та ягоди, але водночас дешевшали овочі борщового набору. Наприклад, ціни на білокачанну капусту знизилися більш ніж удвічі – до 17,5 грн за кіло. Подешевшали мука, гречка та інші крупи, а ось рис трохи додав у ціні. За місяць трохи знизилися цінники на курятину та яйця, тоді як свинина та яловичина трохи подорожчали.

Український покупець не може платити більше

Поки закордонні ЗМІ лякають своїх споживачів майбутнім подорожчанням рису (через ембарго Індії), апельсинів (через несприятливі погодні умови) та шоколаду (через нові правила ЄС, за якими Європа не купуватиме какао-боби, вирощені на місці лісів), а також зібрані з використанням дитячої праці), вітчизняні експерти кажуть, що у нас визначальними все ж таки є внутрішні чинники. Подорожчання палива та електрики підстьобує цінники на українських прилавках набагато сильніше, ніж заборона Індії на вивіз рису чи дощі у Бразилії. І якби не зниження купівельної спроможності, а разом із нею і попиту, ціни зростали б ще швидше.

– Практично всі виробники продуктів пояснюють подорожчання своїх товарів поверненням до довоєнної системи сплати податків, подорожчанням електроенергії та води, – зазначила в коментарі KP.UA експерт Світового банку Оксана Руженкова. - На мій погляд, вони, лякаючи громадськість, тиснуть таким чином на уряд в надії відвоювати собі преференції і більш-менш комфортні умови для ведення бізнесу. Але реальність така, що середньостатистичний українець не може платити більше. Це і є основним стримуючим фактором зростання цін. Отже, виробникам доводиться скорочувати свою маржу, щоб утримати вартість продуктів на доступному для внутрішнього ринку рівні.

Що подорожчає

На сьогодні у нас для вас є дві новини: хороша та погана. Хороша новина полягає в тому, що інфляція в Україні поступово знижується. А погана полягає в тому, що до дефляції нам все ж таки дуже далеко, і багато продуктів продовжать дорожчати.

– На початку 2023 року темпи зростання цін (рік до року) були на рівні 26%, а тепер вони знизилися до 11,3%, причому цей процес зачіпає і товари, і послуги, – каже Максим Орищак, аналітик компанії «Центр біржових технологій». – Це пов'язано з багатьма чинниками, серед яких - висока порівняльна база 2022 року, антиінфляційна політика НБУ та курсова стабільність гривні. Якщо такий підхід влади збережеться, тенденція продовжиться, і до кінця року інфляція підійде до 8-10%. Динаміка продуктової інфляції буде трохи вищою - близько 9-12%. А серед найбільш уразливих товарів я б виділив вершкове масло, рибу та морепродукти, м'ясо та птицю, молоко та молочні продукти. Їх, по можливості, краще закуповувати про запас.

Незрозумілою залишається ситуація із цукром. З одного боку, площі під цукровим буряком розширено до довоєнного рівня, заводи, які працювали минулого сезону, відновлять роботу, зазначає Оксана Руженкова. Враховуючи, скільки наших співгромадян виїхало за кордон, на ринку буде надлишок цукру, причому навіть після зняття ембарго на його експорт. З іншого боку, виробництво сильно подорожчало, тож знижувати ціну виробники не захочуть.

Сезонно подорожчати можуть яйця. На думку експерта Світового банку, фактором загрози є можливі обстріли енергетичної інфраструктури, які змусять птахофабрики використовувати куплені минулого сезону генератори, а це набагато дорожче джерело електроенергії.

– 70% вартості яйця – це комбікорм, кукурудза, – каже виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пензін. – Кормова частка значно впливає також на ціну м'яса та молочних продуктів. Тому для того, щоб давати обґрунтовані прогнози, нам потрібно знати ціну кукурудзи врожаю 2023 року, яка стане відома наприкінці жовтня. Швидше за все, вона виявиться дорожчою, оскільки збиратиметься з використанням палива, яке подорожчало з 1 липня у зв'язку з поверненням акцизів. Але залежність, звісно, ​​не пряма, оскільки на ціну впливають погодні умови, врожайність та багато інших чинників.

Загалом по м'ясо-молочці є очікування, що ціни зростатимуть, продовжує експерт. З іншого боку, НБУ покращив прогнози щодо інфляції та очікує, що за підсумками 2023-го вона утримається в межах 10%.

- На початку осені на нас чекає помірне подорожчання продуктів – у рамках прогнозованої інфляції, - вважає Олег Пензін. - Більш чіткі прогнози можна буде давати, коли ми зрозуміємо, скільки зібрали врожаю, але поки що очікування оптимістичні.

10 серпня Міністерство аграрної політики та продовольства України покращило прогноз щодо валового виробництва зернових та олійних культур. Цього року українські аграрії можуть зібрати близько 56,4 млн тонн зернових і 20,3 млн тонн олійних. Хоча загальна площа посівних ярих та озимих зернових цього року була на 980 тис. га меншою, ніж минулого, погодні умови сприяли майже рекордній урожайності зернових культур (до 51,8 ц/га), що значно збільшує обсяги врожаю.

Що може подешевшати

Подорожчання комуналки та палива мали б позначитися на вартості всіх продуктів, включаючи хлібобулочні та кондитерські вироби. Проте, каже Оксана Руженкова, ціни на хліб стримуватиме надлишок борошна на внутрішньому ринку: у зв'язку зі складнощами з експортом зерна його перероблять на борошно. Експортувати борошно проблемно, значить, воно накопичиться на ринку, що призведе до просідання цін.

- Аналогічна ситуація з олією - і соняшниковою, і кукурудзяною, - продовжує експерт. - У країні 108 заводів. Через обмеження сусідніми країнами імпорту кукурудзи та соняшнику в Україні олії буде достатньо. Отже, цілком імовірно, що ціни на олію приємно потішать покупців. Позитивні новини щодо гречки, яка завжди орієнтувалася на внутрішній ринок. У поточному сезоні площі під нею суттєво розширені, тож ціни будуть нижчими.

Незважаючи на скорочення площ, хорошу врожайність покаже картопля, що законсервує ціни. Подешевшають цибуля, буряк, морква. Щоправда, уточнює Руженкова, йдеться виключно про осінь, коли аграрії завершать збирання врожаю і через дефіцит потужностей для зберігання віддаватимуть продукцію за непрямими цінами. Закуповуватися на користь експерт не радить. Справа в тому, що новачки-аграрії не типових для цих культур регіонів вирощують овочі вперше. У них поки що не було можливості досконало вивчити технологію вирощування, що може відгукнутися під час зберігання – овочі гнитимуть.

- Якщо внутрішній панікер у людях все ж таки спрацює і змусить купувати "про запас", рекомендую провести сортування овочів, - зазначила експерт СБ у розмові з KP.UA. - Цибулю і часник доцільно просушити, картоплю розділити на ту, що потрібно з'їсти оперативно, і ту, що полежить. Лежати в ідеалі буде на балконі, але не в закупорених ящиках, а з періодичним провітрюванням, а взимку у разі морозів доведеться заносити у приміщення.

Площі під капустою розширені, тож ціна буде нижчою за торішню. Пекінську посадили більше фермерів, оскільки минулого сезону всі, хто її посадив, буквально "озолотилися". Багато хто захоче «зірвати джекпот».

- Хочу похвалити наших дачників-городників, які посадили все, що тільки змогли, і цим збили ціни на майбутні осінь-зиму, - каже Руженкова. - Вони не купуватимуть овочі в сезон, тож основними їхніми споживачами стануть городяни, які не мають дачних ділянок. Відповідно, ажіотажу та зростання цін на овочі борщового набору не буде. Цибуля з морквою подорожчають до лютого через те, що псуватимуться в сховищах (недосконала технологія вирощування), але й це не біда. Знаючи винахідливість українців, можна припустити, що ці овочі будуть нарізані, нашатковані та заморожені – тобто буде вироблений домашній напівфабрикат. А дивлячись на дуже сприятливу погоду, яка була у сезоні-2023, можна сміливо сказати, що голодувати не будемо, та й зроблених минулого року запасів багатьом вистачить до весни 2024-го.