До Музею історії України передали пояс готів ІІІ століття, незаконно проданий на аукціоні

Прокуратура повідомила про підозру «чорного археолога», який знайшов на території України історичні цінності ІІІ століття.

Офіс генпрокурора

Прокуратура повідомила про підозру «чорного археолога», який знайшов на території Хмельницької області історичні цінності ІІІ століття і незаконно продав їх на аукціоні. Орієнтовна вартість проданих скарбів становить понад 590 тисяч гривень.

- Підозрюваний, не маючи відповідного дозволу, проводив на території України земляні пошуково-археологічні роботи. Під час цих робіт він знайшов унікальний скарб ІІІ століття – пояси готів, срібло, мідь, лиття, кування, плакування. Вони відносяться до предметів декоративно-прикладного мистецтва давніх германців у період, коли вони мігрували через територію сучасної України з Північної Європи до Чорного моря. Знахідка має художнє, історичне, етнографічне та наукове значення, - розповіли у прокуратурі.

Частину проданих на аукціоні речей вдалося повернути, зокрема оздоблений сріблом мідний пояс, датований ІІІ століттям. Згідно з повідомленням Нацполіції, 8 серпня правоохоронці передали артефакт Національному музею історії України. Найближчим часом його можна буде побачити на виставці. Музейники стверджують, що аналоги знайденої старожитності є найвідомішими експонатами в головних музеях Данії та Швеції.

"Чорні археологи" активізувалися після підриву росіяни Каховської ГЕС на підтоплених територіях Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської і Одеської областей. Копачі з міношукачами сканують колишнє дно, розкопують мул і збирають археологічні артефакти. У червні до херсонського краєзнавчого музею передали візантійську амфору, яку місцевий житель виловив у морі в Одесі.