Мовний омбудсмен вважає недостатнім 51 гривню штрафу для фаната Лєпса

Кремінь виступив на підтримку законопроєкту №9547 про введення підвищених штрафів за прослуховування російської музики.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь виступив на підтримку законопроєкту №9547 про введення штрафів за прослуховування російської музики.

- Токсична кремлівська музика, ставши елементом ворожої пропаганди, вже не буде псувати український інформаційний простір. Слухати музику російських артистів, які схвалюють агресію проти України, роблять злочинні заяви, заперечують воєнні злочини - безвідповідально, аморально, підступно, - зазначив Кремінь.

Кремінь вважає недостатнім штраф у 51 гривню донеччанину Лук'яну Зайцеву, який у Львові слухав пісні російського артиста Григорія Лєпса.

- Вірю, що і штраф у 51 гривню за прослуховування пісень тих, хто публічно підтримав російську агресію, відвідував окуповані території України, заперечує злочини кремлівських терористів, буде суттєво збільшений, - заявив Кремінь.

1 серпня до Верховної Ради подали законопроєкт, який пропонує ввести штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів (від 5100 до 8500 грн). За повторне порушення загрожує 1000-1500 неоподатковуваних мінімумів (від 17 000 до 25 500 грн). 

Верховна Рада прийняла закон про заборону російської музики в українських медіа та громадському просторі 19 червня 2022 року, проте він не передбачає штрафи. У подібних випадках суд часто штрафує за дрібне хуліганство.