Дешево, але комфортно: які міста Європи приваблюють невисокою вартістю життя

Не всі європейські міста вимагають великих грошей для комфортного проживання та відпочинку.

Наталія Мічковська

До початку повномасштабної війни українська столиця стабільно займала перші рядки у різних рейтингах найбюджетніших, але водночас красивих європейських міст. Сьогодні Київ тимчасово залишив списки найбільш привабливих столиць, але інтерес до рейтингів залишився. Адже нове, нехай і тимчасове місце проживання багато українців обирають саме із-за вартості життя – адже допомога не вічна.

KP.UA вивчила нові результати рейтингів і склала свій список найбюджетніших та найпривабливіших європейських міст, більшість з яких є столицями чи великими містами. У них можна не тільки залишитися жити, а й приїхати ненадовго, щоб відпочити серцем і душею, не витративши при цьому «всі гроші світу».

Таллінн і Тарту, Естонія

Естонська столиця незмінно потрапляє до списків міст, де можна жити у затишній європейській атмосфері і при цьому не переплачувати за житло, товари та послуги. Портал Visit Ukraine ставить Таллінн на перше місце свого рейтингу найбюджетніших міст Європи.

Тут дійсно дуже комфортно: місто невелике, плюс воно знаходиться біля моря, нехай і Балтійського. Старе місто насправді виглядає так само казково, як і на фотографіях, а основні визначні пам'ятки знаходяться в пішій доступності від центру. Приємний бонус: ціни на продукти в Естонії приблизно такі самі, як в Україні.

З незрозумілих причин до рейтингів найбюджетніших європейських міст майже ніколи не потрапляє Тарту – друге місто Естонії, «культурна столиця» країни, а з 2024-го – ще й культурна столиця Європи. Тарту є центром вищої освіти в Естонії – тут розташовано 11 вищих освітніх закладів, у тому числі знаменитий Тартуський університет, заснований у 1632 році.

Місто пропонує своїм мешканцям безліч безкоштовних культурних заходів, тут добре доступні послуги соціальної підтримки та охорони здоров'я, а завдяки чудовій інфраструктурі в Тарту легко та зручно пересуватися і пішки, і на велосипеді, і на громадському транспорті.

Ціни на товари та послуги в Тарту та Таллінні приблизно однакові, у кафе кави з тістечком коштуватиме в середньому 5-6 євро, обід з келихом пива чи вина – близько 15 євро. А ось житло в Тарту знайти простіше та дешевше. Наприклад, квартира з двома спальнями в хорошому районі в Таллінні коштує близько 800-900 євро на місяць, а в Тарту - 700-750 євро.

Рига, Латвія

У трійку бюджетних, але при цьому дуже гарних столиць незмінно потрапляє Рига – чудове місто з десятками визначних пам'яток. Старе місто з пряничними будиночками, церкви та собори, чарівне освітлення нічних вулиць, кафе та ресторани. Окреме задоволення – ходити вулицями латвійської столиці і дізнаватися про місця, в яких знімалися багато відомих фільмів. І відмінний бонус: всього за 40 км розташоване курортне передмістя Риги - Юрмала.

У Ризі зосереджено основний економічний потенціал країни: тут генерується більше половини ВВП і функціонує майже дві третини латвійських компаній. І якщо в Естонії інфраструктура навіть 4-5-тисячного міста мало відрізняється від столиці, то в Латвії різниця між столицею та регіонами є дуже сильною.

Один із найсуттєвіших плюсів проживання в Латвії полягає у відносно доступних цінах. За останній рік ціни на продукти трохи підросли та підтягнулися до естонських, але загалом їх навіть можна порівняти з цінниками в українських супермаркетах. Квартиру з двома спальнями у хорошому районі Риги можна орендувати за 650-700 євро на місяць.

Прага та Ческі-Крумлов, Чехія

Знаючі люди запевняють: для тих, хто шукає не лише бюджетне, але й багате на історію, культуру та архітектуру місто, ідеальним варіантом є Прага. Старе місто, Карлів міст, собор Святого Віта, фортеця Празький Град, Старомнестська ратуша з астрономічним годинником – у чеській столиці є десятки дивовижних пам'яток, які роблять її унікальним містом. А ще у Празі величезний вибір кафе та ресторанів, і навіть в історичному центрі міста можна ґрунтовно підкріпитись за 10 євро. Якщо ж купувати продукти у супермаркетах та готувати самостійно, це обійдеться не дорожче, ніж в Україні.

Що стосується оренди, то тут житло завжди було дорожче, ніж у Таллінні чи Ризі, проте хорошу квартиру з двома спальнями неподалік центру можна знайти за 900 євро на місяць.

Одним з найдешевших європейських міст для проживання є Ческі-Крумлов, яке знаходиться за кілька годин на південь від Праги. Місто виглядає так, ніби зійшло зі сторінок казок, а розташоване на мальовничій річці. Над історичним центром височить замок XIII століття, звідки відкривається дивовижний панорамний краєвид. 300 будівель Ческі-Крумлова (понад 80% всіх будівель) є історичними пам'ятками та включені до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Тут навіть залишилося середньовічне планування вулиць.

Ціни на їжу в Ческі-Крумлов приблизно такі ж, як у Празі, зате оренда житла в півтора рази дешевша.

Краків та Лодзь, Польща

Польща традиційно входить до списку найбюджетніших країн у різних рейтингах. Так, наприклад, за даними Євростату, який зібрав дані про індекси цін на товари широкого споживання, Польща разом із Болгарією та Румунією вкотре увійшла до трійки найдешевших європейських країн у 2022 році. Але коли йдеться про міста, до рейтингів потрапляє не Варшава, а друге за величиною місто Польщі – Краків.

Атмосфера Кракова змагається із середньовічним шармом Праги, але при цьому тут набагато менше туристів. Тут розташовані Ринкова площа (найбільша середньовічна площа в Європі), величні костели, а також Вавельський замок XIV століття, побудований у стилях бароко, готики, ренесансу та романського стилю.

За версією порталу International wealth, минулого року Краків посів перше місце у списку найдешевших міст у Європі. Місячна оренда квартири з двома спальнями тут коштує еквівалент 550-600 євро, щоденні витрати на харчування – 15 євро на людину.

Напевно, до списку бюджетних і дуже красивих міст варто додати Лодзь – третє місто Польщі. І Краків, і Лодзь можуть похвалитися не лише доступними цінами на проживання, а й розвиненою інфраструктурою, великим вибором кафе та ресторанів, а також багатьма цікавими для відвідування місцями. Більше того: значна частина дозвілля у цих містах може бути абсолютно безкоштовною. По-перше, тут часто організовуються розважальні заходи, які можуть вільно відвідати усі охочі, а по-друге, можна просто гуляти вулицями та насолоджуватися гарною архітектурою.

Лісабон і Порту, Португалія

Здавалося б, життя поблизу океану дешевим бути не може, проте вартість життя в Португалії, особливо за межами туристичних зон, є цілком доступним. Причому це стосується як їжі та оренди, так і вартості товарів та послуг.

Напевно, Лісабон не залишив байдужим жодної людини, яка у ньому побувала. Тут не лише величезна кількість цікавих музеїв, галерей, пам'яток культури та архітектури, а й мальовнича природа, яка захоплює своєю красою. А прогулюючись найстарішими районами міста, можна легко відчути атмосферу його середньовічного минулого.

Досить часто в рейтинги потрапляє і Порту – популярне прибережне місто, друге за величиною місто Португалії. Воно, звичайно, не таке «столичне», як Лісабон, більш віддалене від второваних доріг, алеводночас одне з найцікавіших міст Європи. До того ж, різні дослідження незмінно називають Порту одним з найбільш доступних міст Західної Європи для мандрівників з обмеженим бюджетом.

Португальська кухня - ситна і недорога: у місцевих точках громадського харчування можна підкріпитися і за 5 євро, а портвейн тут чи не дешевше за воду. Щодо житла, то, зрозуміло, жити в Лісабоні вийде дорожче, ніж в інших містах Португалії. Якщо, скажімо, у Порту винайняти квартиру з двома спальнями можна і за 700 євро на місяць, то в Лісабоні це буде мінімум 950.