Помісний собор ПЦУ затвердив перехід на новоюліанський календар

Учасники Помісного собору ПЦУ підтримали перехід на новоюліанський календар 156 голосами зі 161.

ugcc.ua

Помісний собор Православної церкви України (ПЦУ), що відбувається сьогодні, 27 липня, у Софійському соборі в Києві, підтвердив перехід на новоюліанський календар, раніше схвалений Архієрейським собором. Про це повідомив священник ПЦУ Дмитро Шаповалов у фейсбуці.

- Є остаточне рішення про перехід ПЦУ на новоюліанський календар! Зі 161 делегата Помісного собору за - 156, проти - 5, утрималися - 0, - написав священник.

Це рішення зберігає за парафіями та монастирями право використовувати старий календар. Реформа, запевняють в ПЦУ, відбуватиметься без примусу, поступово та усвідомлено.

Як повідомлялося, Архієрейський собор Православної церкви України (ПЦУ) схвалив перехід на новоюліанський церковний календар із 1 вересня 2023 року. Тоді ж було анонсовано скликання Помісного собору на 27 липня, де це рішення мало бути затверджено.

Українська греко-католицька церква (УГКЦ) також оголосила про перехід на новоюліанський календар із 1 вересня 2023 року.

Наразі без урахування ПЦУ новоюліанський календар використовують 9 із 16 помісних православних церков і без урахування УГКЦ - 3 із 23 східних католицьких церков (включно з греко-католицькими).

Православна церква України відзначатиме Різдво у грудні. Рішення ухвалили 24 травня під час засідання Архієрейського собору в Трапезному храмі Києво-Печерської лаври.

14 липня Верховна Рада прийняла законопроєкт про перенесення дат деяких свят. Відтепер Різдво Христове будемо святкувати 25 грудня (замість 7 січня).  День Української Державності перенесений з 28 липня на 15 липня.  День захисників та захисниць України буде святкуватись 1 жовтня (замість 14 жовтня).