Зеленський про корупційні скандали: Ніхто не пробачить ні депутатам, ні суддям, ні військкомам

Голова держави погрозив чиновникам звільненнями за "зраду".

President.gov.ua

Президент Володимир Зеленський відреагував на скандальні затримання ексначальника Одеського ТЦК Євгена Борисова та народного депутата від партії ОПЗЖ Олександра Пономарьова. Про це йшлося у його вечірньому зверненні до українців.

- Ніхто не простить ні депутатам, ні суддям, ні військкомам чи якимось іншим посадовим особам протиставлення себе державі. Комусь там острови та курорти під час війни, комусь там заробіток у військкоматі, комусь там хабарі у судах. Для будь-яких чиновників – це зрада інтересів – це зрада державних, – заявив Зеленський.

За його словами, деякі чиновники щодня займаються пошуками зброї для ЗСУ, тоді як інші – пропагують внутрішню зраду та особисте збагачення замість інтересів України. Він також погрожував звільненнями українським держслужбовцям, які шукають шляхи для вигідних закордонних "відряджень".

- Я хочу, щоб мене зараз почули усі депутати, усі посадові особи. Ви маєте працювати в Україні та заради інтересів українського народу. Я вдячний тим депутатам, які справді займаються інтересами держави. А ті, хто думає, як би більше часу провести за кордоном, і шукають собі "вигідні" відрядження, щоби можна було їх поєднати з бізнесом, з ними - з друзями, - підкреслив він.

Справа Борисова

Скандал довкола ексначальника Одеського ТЦК Євгена Борисова нашумів після того, як силовики оголосили йому про підозру у незаконному збагаченні на 188 мільйонів гривень в умисному ухиленні від несення служби. За даними слідства, Борисов під час воєнного стану незаконно поїхав за кордон і майже місяць перебував у Молдові, Туреччині, на Сейшельських островах та Іспанії. Члени родини Борисів купили автомобілі преміумкласу та нерухомість в Іспанії, хоча офіційний загальний дохід сім'ї не покриває ці витрати. 24 липня ексчиновника затримали у Києві. Наступного дня Печерський райсуд Києва відправив його під варту.

Справа Пономарьова

Цього ж дня СБУ повідомили про затримання нардепа від забороненої партії ОПЗЖ Олександра Пономарьова. За даними слідства, Пономарьов після початку повномасштабного вторгнення поїхав до окупованого Бердянська, прожив там пів року і пішов на співпрацю з РФ. Заводи Пономарьова постачали паливно-мастильні матеріали для російської військової техніки та допомагали в облаштуванні фортифікаційних споруд. Суд також відправив нардепа під варту.