СБУ затримала експосадовця Херсонської ОДА, що працював на окупантів

Силовики затримали колишнього посадовця оборонного департаменту Херсонської ОДА, який під час окупації працював на росіян.

Служба безпеки України

Оперативники СБУ затримали чергового колаборанта в результаті стабілізаційних заходів у звільненому Херсоні. Про це інформують в пресслужбі СБУ.

Колишній очільник юридичного відділу департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Херсонської облдержадміністрації на початку повномасштабного вторгнення РФ підтримав російських загарбників і пішов з ними на співпрацю.

- Під час тимчасової окупації Херсона він залишився у місті і погодився очолити створений агресором «відділ правового забезпечення» у захопленому на той час басейновому управлінні водних ресурсів, - розповіли в СБУ.

Серед основних завдань колаборанта було «переведення» ввірених йому установ під вимоги «російського законодавства». Чиновник намагався підібрати «штат» з місцевих жителів, яким обіцяв зарплату в рублях та лояльне ставлення з боку росіян.

Після звільнення Херсона колаборант «заліг на дно» за місцем проживання в обласному центрі і таким чином сподівався уникнути правосуддя.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України "Колабораційна діяльність". Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Зраднику загрожує до 10 років тюрми.

25 липня екснардепа Мураєва після проведення психолого-лінгвістичних експертиз, які ініціювала СБУ, заочно повідомили про підозру у держзраді.