Зеленський: 15 вересня – це крайня дата існування обмежень нашого зернового експорту

Голова держави розповів про домовленості із Єврокомісією.

President.gov.ua

Україна домовилась із Єврокомісією, що обмеження на експорт нашої агропродукції існуватимуть максимум до 15 вересня. Про це заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

- Є дуже важлива домовленість із Єврокомісією щодо 15 вересня – це крайня дата існування обмежень нашого зернового експорту, і ми віримо, що європейська сторона виконає зобов'язання щодо цієї дати, коли тимчасові обмеження припинять діяти, - сказав президент.

Як зазначив Зеленський, Україна очікує від європейських країн "раціональніших дій", ніж закриття кордонів для нашого експорту агропродукції.

- Абсолютно неприпустиме та відверто не європейське будь-яке продовження обмежень. Європа має інституційну здатність діяти раціональніше, ніж закривати той чи інший кордон для того чи іншого товару. Ми активно працюємо з усіма, щоб знайти таке рішення, яке відповідатиме духу нашої Європи, - наголосив він.

17 липня Російська Федерація оголосила про свій вихід із "зернової" угоди, яка регулювала безпечний експорт агропродукції з України. Згідно з новою заявою Міністерства оборони РФ, починаючи з 20 липня всі судна, що рухаються в акваторії Чорного моря з направленням до українських портів, будуть розглядатися як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

Наступного дня Міністерство оборони України відповіло на російські дії та оголосило, що починаючи з 21 липня всі судна, що прямують до російських та окупованих українських портів, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення "з усіма відповідними ризиками".