Білоруський політолог Ігор Тишкевич: Пригожин може платити Лукашенку за базу для «Вагнера»

Чим закінчиться «велике переселення» найманців до Білорусі.

REUTERS

Переміщення бойовиків «Вагнера» до Білорусі породило безліч питань про сенс цього «десанту». Навіщо Лукашенку знадобились ці найманці, чому Путін відпустив їх до Білорусі і що чекати від них у сусідній державі? На всі ці запитання KP.UA спробувала отримати відповіді у білоруського експерта Ігоря Тишкевича.

Лукашенко хоче змусити Путіна бути його боржником

- "Вагнерівці" продовжують прибувати до Білорусі, і, зважаючи на все, основна база їх тепер буде тут. Офіційно заявлено, що вони тренуватимуть білоруську армію. Чи не багато "тренерів" - 8 тисяч?

- А хто сказав, що до Білорусі приїде 8 тисяч бойовиків? На Москву йшло десь 6-7 тисяч. Після провалу «пригожинського заколоту» частина з них погодилася влитися до російської армії. Окрім цього, сама ПВК «Вагнер» складається з кількох частин. Перша – «еліта», професійні військові та найманці, які й раніше воювали у гарячих точках, – це «пси війни». Друга – ветерани, котрі встигли повоювати в Україні. І третя – зеки та інші. І до Білорусі переміщається «еліта» та частина ветеранів. Зекам там робити нічого. Тож реально до Білорусі прибуде близько тисячі людей.

- Проте навіщо реально Лукашенку «вагнерівці» у Білорусі, що він від них хоче отримати? Кажуть, що білоруський диктатор має рефлексію щодо власної армії, яка взагалі непідготовлена ​​і не має досвіду ведення бойових дій. Що він хоче отримати – особисту гвардію (преторіанців), найманців для придушення протестів чи ще щось?

- Для Лукашенка головне – політичне позиціонування щодо Москви. Росія в Білорусі створювала міф, що вони щось винні Росії. А тепер Лукашенко контратакує тим, що це Росія винна Лукашенкові. Адже це він урятував її від початку громадянської війни. А отже, тепер йому винна Москва. А приховано - нова фінансова допомога.

Крім цього, 2024 року в Білорусі відбудуться місцеві парламентські вибори. І Лукашенку потрібно, щоб Росія не втрутилася у цей процес.

А тут важливо розуміти, що Пригожин – це не лише ПВК «Вагнер», а й «ольгінські тролі», його потужна медіакомпанія «Патріот». Зараз стрімко зростає вплив саме таких медіакомпаній, телеграм-каналів та інше. Але пропагандисти Лукашенка не вміють працювати із новими медіа. У Білорусі телевізор діє лише на 51 відсоток виборців. І щоб стабілізувати свою ситуацію, Лукашенку просто потрібні нові медіа Пригожина.

Крім цього, інтереси Лукашенка та Пригожина зійшлися, як не дивно, в Африці. ПВК «Вагнер» має свої бази у багатьох африканських державах, які нелегально купують зброю в Білорусі та володіють багатьма корисними копалинами – від золота до урану. Рік тому у Конго, наприклад, затримали «збройового емісара» Лукашенка. І Пригожин може допомогти у вирішенні цих «траблів».

- Чи є ще й така версія, що Лукашенко не довіряє власній армії та силовикам, і «вагнерівці» нібито будуть його особистою охороною від непередбачених хвилювань?

- Не думаю. Якщо він не довіряє своїм, то з якого дива йому довіряти «варягам», та ще таким неспокійним. Пригожин своїм заколотом показав, що схильний до своїх політичних ходів.

Пригожин поки не становить загрози Лукашенку

- А навіщо Путіну «вагнерівці» у Білорусі? Адже він нічого просто так не робить. Чи не може вихід Вагнера до Білорусі бути хитрою комбінацією Москви, «троянським конем» на повне захоплення Білорусі зсередини? Зовні Пригожин нібито посварився з Путіним, а, може, реально спрямований ним для захоплення влади у Білорусі?

- Росія грає у Білорусі в іншу гру. Мінськ потрібен Москві за раннім кримським сценарієм (до анексії. – Ред.) – їм потрібні слухняні маріонетки. Як у Криму був «Російський блок». Путін прямо поки що не збирається захоплювати Білорусь – це гра надовго. Йому зараз потрібно, щоб "Вагнер" показово залишив Росію. Хоча не можна повністю виключити, що найманці на наступних етапах можуть бути використані для дестабілізації ситуації у країні.

- Пригожин мало не дійшов до Москви, а якщо раптом він захоче йти на Мінськ?

- А сенс? Йдучи на Москву, Пригожин хотів зайняти своє більш значуще місце в російських елітах, стати «смотрящим» над усіма процесами. Він мав особистий конфлікт з однією із кремлівських «веж» - Шойгу та його групою. А за що йому боротися у Білорусі? Поки нема за що.

- Значить, для Лукашенка Пригожин поки не становить якоїсь загрози?

- Цілком це не можна зараз гарантувати, але певна небезпека для нього, у разі різкої зміни політичної кон'юнктури, – є.

- Проте Лукашенко не може не розуміти загрози, що йде від «Вагнера». Але він все одно пустив їх до себе. Отже, він розраховує на те, що зможе контролювати їх. Чим?

- У Білорусі є так званий Координаційний орган командирів спецслужб. Усі загони спецпризначень підпорядковані одному керівництву, яким керує старший син Лукашенка – Віктор. Це дуже підготовлені «специ», які охороняють і самого Лукашенка. А це близько 4,5 тисячі людей. Тобто Лукашенко впевнений, що вони можуть дати відсіч тисячі «вагнерівцям».

Хто кому платить

- Чим загрожує інкорпорація «вагнерів» у білоруський соціум та систему безпеки? Це стабілізуючий фактор чи навпаки?

- Для безпеки країни вони, швидше за все, створюють більше проблем, аніж позитиву.

- Як рядові білоруси ставляться до "нальоту" "вагнерівців" – чекають, бояться? Не підштовхне їх це до нових протестів чи навпаки – налякає?

- Поки що якоїсь серйозної реакції білоруського суспільства – немає.

– «Вагнерівці» – найманці, а отже, працюють виключно за гроші. Як ви вважаєте, Лукашенко платить їм чи в якійсь іншій формі розплачується з ними?

- Тут ще питання у тому, хто кому платить. Пригожин має серйозний бізнес на золоті, алмазах та інших ресурсах в Африці. Отже, він цілком може платити Лукашено за те, що той дозволив зробити перевалочну базу його найманців у Білорусі.

- Чи можуть «вагнери» у Білорусі становити загрозу для наших північних кордонів?

- Тільки якщо попереду піде не менш як 30-тисячне угруповання російських військ. А так – ні.

В тему

У Білорусі вже відбулися перші сутички між "вагнерівцями" та білоруськими прикордонниками. «Бойовики 19 липня провели розвідку місцевості поблизу населеного пункту Дятлик, неподалік кордону з Україною. У ході цих дій сталося зіткнення між найманцями та прикордонниками Білорусі", - повідомив Центр національного спротиву Білорусі.