Суд скасував заборону на виїзд студенту, якого не випустили до Польші на навчання

Суд при цьому не став зобов'язувати прикордонників випустити чоловіка під час наступної спроби виїзду, зазначивши, що це лише в їхній компетенції.

pixabay.com

Апеляційний адміністративний суд скасував відмову прикордонної служби у виїзді студенту, який прямував на навчання у польське місто Лодзь. Оскільки студент - призовного віку, прикордонники йому відмовили, хоч студент і мав усі необхідні документи. Суддя наголосив, що право на виїзд з метою навчання не може бути обмеженим, оскільки на час здобуття освіти чоловік звільняється від проходження військової служби. Про це пише "Судово-юридична газета".

Суддя Шостого апеляційного адміністративного суду (ШААС) наголосив, що право на виїзд з метою навчання не може бути обмеженим, оскільки на час здобуття освіти чоловік звільняється від проходження військової служби. Отже, вимоги студента випустити його до Польщі, де він проходить навчання за напрямом "Внутрішня безпека" у Вищій школі внутрішньої безпеки у Лодзі, були обґрунтованими.

Спочатку студент, якого не випустили за кордон у жовтні минулого року, звернувся до суду з позовом до прикордонного загону Південного регіонального управління ДПСУ. Він просив визнати протиправним та скасувати рішення про відмову у перетині кордону, а також зобов'язати прикордонників надалі не перешкоджати йому у поїздці на навчання. Суддя Київського окружного адміністративного суду відмовив йому, після чого чоловік звернувся до ШААСу. У цій інстанції суд став на бік студента, скасувавши заборону виїзду. При цьому суд наголосив, що рішення про те, випускати за кордон чи ні, повинні приймати прикордонні органи. Тому позовні вимоги про зобов'язання прикордонників не перешкоджати перетину кордону суд не задовольнив.