Тарифи на електрику, воду та газ: що чекає українських споживачів восени та взимку

Захмарні тарифи не виключають проблем із комунальними послугами після настання холодів.

KP.UA

Незважаючи на клятвенні запевнення влади про мораторій на підвищення тарифів, новини про можливе підвищення то однієї, то іншої комунальної послуги не сходять із перших шпальт ЗМІ. Українцям радять тримати себе в руках і економити, хоча економити вже давно нема на чому.

Що відбувається з тарифами, на що нам чекати від прийдешньої зими і хто може залишитися без субсидій? Відповіді на ці питання – у матеріалі KP.UA.

Що відбувається з електроенергією

Найбільше неприємностей українським споживачам останнім часом завдала електрика, яка на початку літа подорожчала вдвічі – до 2,64 грн за кВт*годину. Цей крок в уряді пояснили тим, що країні необхідні кошти на відновлення інфраструктури після російських обстрілів. Також із 1 липня підняли тариф і для бізнесу.

Зважаючи на заяву НКРЕКУ, можна зробити висновок, що українцям ще «пощастило», адже реальна ціна набагато вища. Як повідомили у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, електроенергія для населення має продаватися за 5,50 грн/кВт*год.

Найнеприємніше полягає в тому, що надхмарні тарифи зовсім не виключають проблем з електрикою взимку. Попередні ракетні обстріли вивели з ладу три чверті об'єктів теплової енергетики, було зруйновано велику кількість підстанцій, а Запорізька АЕС, як і раніше, залишається в руках окупантів. Вже зараз очевидно, що енергетики фізично не встигнуть відновити енергосистему до холодів, і дефіцит навряд чи можна буде покрити за рахунок імпорту. А як українці вже знають із власного досвіду, коли імпорту не вистачає, систему балансують відключеннями. Це не кажучи про те, що нікуди не поділися ризики обстрілів об'єктів енергетики та їх чергових виведень з ладу.

Словом, цей осінньо-зимовий період цілком може виявитися важчим за попередній. Більше того: проблеми, швидше за все, будуть не лише зі світлом, а й з опаленням та водопостачанням.

Влада в умовах, що склалися, допомагає не тільки підвищенням тарифів, а й порадою. Кажуть, що поки тепло, треба не розслаблятися і провести ревізію своїх генераторів, а якщо ні – може, і прикупити, поки в черговий раз ціни не зросли. А також тримати напоготові пауербанки та інші накопичувачі енергії, придбані минулого року.

Тарифи на воду та газ поки що «заморожені»

Подорожчанням води українців лякали щонайменше пів року. Щоразу це було «ось-ось», а потім підвищення тарифів відкладали ще на місяць. Зрештою, з 1 липня тарифи на воду таки підняли і… тут же скасували підвищення після обуреної заяви президента. Тепер уже обурились водоканали – чому електроенергії дозволили дорожчати, а воді – ні?

Ясність у питання вніс український прем'єр Денис Шмигаль, який заявив, що до кінця війни тариф на воду не підніматиметься, оскільки «місцеві бюджети накопичили на своїх рахунках понад 150 млрд грн, а отже, мають можливість фінансувати водоканали самостійно».

Що стосується цін на газ, то, як раніше повідомляли в «Нафтогазі», дія тарифу «Фіксований» продовжена на майбутній опалювальний сезон. Це означає, що ціни на цю послугу не підвищуватимуться до 1 травня 2024 року. Тобто взимку ціна, як і раніше, складе 7,96 грн за куб з ПДВ.

Субсидії скорочуються

Українцям намагаються «підсолодити пігулку» і вкотре запевняють, що підвищення тарифів вони навіть не помітять, адже є субсидії! Зокрема, про те, хто може претендувати на отримання субсидії, як вона розраховується і куди звертатися за її призначенням, докладно розповіли в енергопостачальній компанії YASNO групи ДТЕК. Як постачальник "піклується" про своїх споживачів після дворазового підвищення послуги, можна почитати тут.

Тим не менш, з субсидіями все далеко не так райдужно, і кількість сімей, що отримують грошову допомогу, скорочується з року в рік. Якщо у 2018 році субсидії отримували 3,9 млн домогосподарств, то у 2023-му – трохи більше 2 млн. У період опалювального сезону 2022-2023 субсидії становили в середньому 1700-1800 грн на місяць, у неопалюваному періоді - 300-400 гривень. Але ці цифри зовсім не означають, що у новому опалювальному сезоні сім'ї знову отримуватимуть колишні суми під 2 тис. грн на місяць.

Раніше у Мінсоцполітики назвали 9 причин, з яких українцям можуть відмовити у грошовій допомозі.

  1. Загальна площа житлового приміщення перевищує 130 метрів квадратних (для квартир у багатоквартирних будинках) або 230 квадратних метрів (для індивідуальних будинків).
  2. Член сім'ї проводив фінансові операції у сумі понад 50 тисяч гривень за останні 12 місяців.
  3. Член сім'ї на 1-е число місяця, з якого призначається субсидія, має більше одного житлового приміщення у своєму володінні, крім гуртожитку та інших винятків.
  4. На 1-е число місяця, з якого призначається житлова субсидія, член сім'ї має на банківському рахунку кошти на суму понад 100 тис. грн.
  5. У власності особи є транспортний засіб віком до 5 років.
  6. До початку періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, у складі сім'ї є особи, які досягли 18-річного віку, але не отримували доходи, що враховуються при нарахуванні субсидії, та не сплачували ЄСВ протягом трьох місяців у період, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії.
  7. Якщо людина не повернула переплату за субсидії за попередні періоди її отримання.
  8. За наявності простроченої на понад три місяці заборгованості з оплати комуналки, загальна сума якої перевищує сорок неоподатковуваних мінімумів (на сьогодні це 680 грн).
  9. Член сім'ї має борг у виконавчих провадженнях про стягнення аліментів більше трьох місяців (крім зниклих, алко- або наркозалежних, а також осіб, щодо яких застосовуються заходи забезпечення кримінального провадження).

Докладно про це ми писали тут.