Ердоган запропонував прийняти Туреччину до ЄС, перш ніж Анкара схвалить вступ Швеції до НАТО

Ердоган заявив перед від'їздом на саміт НАТО у Вільнюсі, що Туреччина вже понад 50 років чекає біля воріт Євросоюзу.

twitter.com/trpresidency

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив у понеділок, що Брюссель має відкрити шлях для вступу Анкари до Європейського Союзу, перш ніж його країна схвалить заявку Швеції на членство в НАТО. Несподівану заяву Ердоган зробив на пресконференції у Стамбулі перед від'їздом на саміт НАТО у Вільнюсі, повідомив CNN.

- Спочатку давайте відкриємо шлях для Туреччини до Європейського Союзу, а потім ми відкриємо шлях для Швеції так само, як ми це зробили для Фінляндії, - заявив турецький лідер.

Президент Ердоган підкреслив, що "Туреччина вже понад 50 років чекає біля воріт Євросоюзу" і майже всі країни-члени НАТО є країнами-членами Європейського Союзу.

Швеція подала заявку на вступ до НАТО у 2022 році разом із Фінляндією. Її ратифікували всі країни-члени Альянсу окрім Туреччини та Угорщини. Анкара блокує вступ Швеції до НАТО через підтримку Стокгольмом курдських угруповань, зокрема Робочої партії Курдистану (РПК), які ,на думку Туреччини, є терористичними.

НАТО прагнула прийняти Швецію до саміту в Вільнюсі 11-12 липня. Наприкінці червня влада Швеції дозволила акцію спалення Корану біля мечеті в Стокгольмі, яка збіглася з мусульманським святом Курбан-Байрам. Її здійснив уродженець Іраку зі шведським громадянством. Рішення дозволити протест, прийняте відповідно до права на свободу слова, ще більше розлютило Анкару.