Президент Болгарії сказав Зеленському, що хотів би частіше чути слово "мир", а не "перемога"

Зеленський і Радев обговорили небажання Болгарії поставляти Україні танки і снаряди.

president.gov.ua

Володимир Зеленський при зустрічі з президентом Болгарії Руменом Радевим подякував за підтримку українців та пояснив, чому некоректно вживати термін "конфлікт" стосовно ситуації в Україні. Про це повідомили пресслужба Офісу президента та болгарське медіа Btv.

- Не дай Бог, щоб трапилася трагедія і ви опинилися на моєму місці. Якщо зброєю не допоможуть, що тоді робитимете? Ви скажете: «Путін, забери болгарські території?». Ні, ви, як справжній президент, я впевнений, не допустите компромісу з вашою незалежністю та суверенітетом... Це ваше право не підтримувати [військову] допомогу Україні. Я переконаний, що ми будемо членами ЄС. Україна та Європа мають спільні цінності. Росія хоче знищити НАТО, ЄС, Європу. Це їхні цілі. Ви розумієте, це не конфлікт, пане президенте. Росія хоче нас знищити. А ми просто хочемо жити, - сказав Зеленський Радеву.

У відповідь на це Радев сказав, що хотів би частіше чути від української влади слово "мир", а не слово "перемога".

- Як ви помітили, я багато разів використовував слово війна. Для мене це однозначно війна. Я вірю, що Україна має своє місце в ЄС, але мій заклик такий – зараз ми чуємо слово «перемога». Ми також хотіли б більше чути слово «мир». Провідними зусиллями є досягнення миру. Я вважаю, що на даний момент ми використали не всі засоби дипломатії. Так, війна ведеться на території України, але війна також набуває нових масштабів, і вони давно залишили межі України, - сказав Радев.

Водночас Зеленський подякував Болгарії за принципову підтримку руху України до членства в НАТО.

У березні Радев заявив, що Болгарія не буде постачати в Україну винищувачі, снаряди та танки, тому що підтримує "європейські дипломатичні зусилля з відновлення миру". Також це може ослабити обороноздатність самої Болгарії. Також Радев відмовився від угоди із США, які пропонували передати Україні зброю радянських часів, а натомість надати сучасні системи або гроші. 

6 липня Зеленський вперше приїхав до Болгарії з офіційним візитом. Очікується, що 7 липня він відвідає Туреччину на запрошення президента Реджепа Тайїпа Ердогана.