Антикоррада при Міноборони і тендерна комісія відхилили найвигіднішу пропозицію на постачання харчів в порушення закону

За висновками Комісії, ТРЕЙД ГРАНІТ ІНВЕСТ не можна визнати переможцем.

28 червня відбувся черговий публічний аукціон на ПроЗорро на постачання продуктів харчування для ЗСУ у другому півріччі цього року. За результатами торгів ТОВ ТРЕЙД ГРАНІТ ІНВЕСТ запропонувала найнижчу ціну - 855 131 809,86 грн. при стартовій ціні 1 192 566 760,67 грн. Однак цю компанію Комісія Міноборони за участі Антикорупційної ради при МО не визнала переможцем, для чого були використані аргументи, що протирічать діючому законодавству.

За висновками Комісії, ТРЕЙД ГРАНІТ ІНВЕСТ не можна визнати переможцем, оскільки компанія не надала оригінал або копію банківської ліцензії про надання банківських послуг, виданої банку.

Однак, як зазначив на сайті ПроЗорро один з учасників торгів, банківська ліцензія – це запис у Державному реєстрі банків про право на здійснення банківської діяльності, тому невідомо, яким чином можливо надати "запис у Державному реєстрі банків". 

На це зауваження МО відповіло, що кожен банк має витяг з Державного реєстру банків.

Таким чином, насправді умови аукціону мали містити вимогу щодо надання саме витягу з реєстру, однак в умовах було сказано про копію ліцензії або навіть її оригінал. ТОВ ТРЕЙД ГРАНІТ ІНВЕСТ надало витяг, і на цій підставі його пропозицію було відхилено.

Крім того, Комісія зауважила, що ТРЕЙД ГРАНІТ ІНВЕСТ сплачує єдиний податок 2% або податок на додану вартість 20%. Але компанія надала цінову пропозицію з урахуванням 20% ПДВ. 

Дійсно, цей постачальник перейшов на спрощену систему оподаткування за ставкою 2%, але це передбачено законодавством на період воєнного стану. 

Попри це Комісія зробила висновок, що ТОВ ТРЕЙД ГРАНІТ ІНВЕСТ збільшило ціну на 20%, «що суперечить системі оподаткування на якій знаходиться на момент подання пропозиції». Насправді завищення ціни на 20% фактично не було.

Як повідомляли ЗМІ, Антикорупційна рада при МО створює штучні умови аукціонів, тому компанії, які пропонують найнижчу ціну, як правило, не виграють аукціони. У той саме час контракти отримують постачальники з сумнівною репутацією. 

Так, членкиня Антикорради при МО Дана Ярова, втрутилися у підготовку умов для учасників відкритих торгів на харчування для ЗСУ. В результаті у 8 з 22 тендерів перемогла компанія із сумнівною репутацією «Атомсервіс». За даними блогера Володимира Бондаренка, ця фірма підконтрольна братам Крючковим – Дмитру та Леоніду.

Про Леоніда Крючкова відомо, що він був одним із керівників дочірнього підприємства «Укрінмаш», яке входило до структури Укроборонпрому.

Про «Атомсервіс» стало відомо, що вона має проблеми із законом. На сайті ПроЗорро оприлюднений витяг з протоколу засідання комісії МО з питань оборонних закупівель, де «Атомсервіс» названо ризикованою компанією.  Попри це, «Атомсервіс» виграла тендерів на харчування для ЗСУ на суму 7,21 млрд грн.