Рівні володіння іноземною мовою за загальноєвропейською системою оцінки знання іноземних мов (CEFR)

Рівні володіння іноземною мовою за загальноєвропейською системою оцінки знання іноземних мов (CEFR)

A - елементарне володіння

A1 - рівень виживання

Знання алфавіту, основних правил читання, базових граматичних категорій, основної лексики сімейно-побутової тематики, елементарних фраз вітання.

А2 - передпороговий рівень

Знання граматики на базовому рівні, володіння основними навичками вимови та правил читання незнайомих слів, збільшення базової лексики та вміння користуватися словником (~1300-1600 слів), здатність підтримати розмову в повсякденному житті на побутовому рівні, розуміння загального змісту розмовного мовлення та просто.

B - самостійне володіння

B1 - пороговий рівень

Розуміння загального змісту статей у журналі або на сайті, вміння писати прості та зв'язкові тексти на знайомі теми до 30 речень, читання адаптованої літератури на рівні B1 або неадаптованої A1 або A2, ведення робочого листування за допомогою словника, переказ сюжету прочитаного матеріалу та вираження свого відношення розуміння близько 65% слів у фільмах в оригіналі або в інтерв'ю з носієм, володіння 2500—3000 словами, а також фундаментальними граматичними правилами.

Англійською на рівні B1, як правило, володіє той, хто повернувся після тривалого проживання в англомовній країні або закінчив бакалаврат з навчанням англійською або лінгвістичною профілем.

B2 - пороговий просунутий рівень

Людина володіє розмовною мовою у різних ситуаціях (від побутових до професійних), може без підготовки спілкуватися з носієм мови.

C - вільне володіння

C1 - рівень професійного володіння

Є розуміння різноманітних слоних розгорнутих текстів, вміння без підготовки, побіжно, не відчуваючи труднощів у доборі слів висловлювати свої думки. Мова відрізняється різноманітністю мовних засобів та точністю їх вживання.

C2 - рівень володіння досконало

Людина вільно розуміє будь-яку усну чи письмову інформацію, вміє швидко і чітко викладати свої думки навіть із складних проблем, передаючи у своїй найтонші відтінки значення.