Пригожин заявив, що Лукашенко не має відношення до рішення припинити заколот

Керівник російської терористичної організації "ПВК Вагнер" Євгеній Пригожин записав звернення після невдалої спроби заколоту.

Getty Images

Керівник російської терористичної організації "ПВК Вагнер" Євгеній Пригожин заявив, що президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував йому працювати в "законній юрисдикції". Пригожин стверджує, що він самостійно прийняв рішення звернути похід на Москву, а Лукашенко подзвонив йому вже після цього. Про це йдеться у першій публічній заяві ватажка вагнерівців після спроби заколоту у Росії, опублікованій у його телеграм-каналі.

- Було очевидно у той момент, що проллється багато крові. Тому ми вирішили, що демонстрація того, що ми збиралися зробити, є достатньою. І за нашим рішенням розгорнутися були два найважливіших фактори. Перший фактор, це те, що ми не хотіли пролити російську кров. Другий фактор — ми йшли для демонстрації свого протесту, а не для повалення влади в країні...Лукашенко запропонував знайти шляхи рішення для подальшої роботи ПВК "Вагнер" у законній юрисдикції, - сказав Пригожин.

За слова ватажки терористів, похід ПВК "Вагнер" викрив велику кількість проблем в Росії, в тому числі безпекових.

- За 24 години ми пройшли ту відстань, яка відповідає відстані від місця старту російських військ 24 лютого 2022 року до Києва, і від цієї точки — до Ужгорода. Тому якби дії 24 лютого 2022 року виконував підрозділ за рівнем навченості за рівнем моральної зібраності та готовності до виконання задач, як ПВК "Вагнер", то можливо спецоперація тривала б добу, - заявив Пригожин.

Увечері 23 червня Пригожин заявив, що армія Росії завдала ракетного удару по тилових таборах його ПВК і через це 25 тисяч найманців ідуть "відновлювати справедливість". 24 червня "вагнерівці" узяли під контроль військові об'єкти Ростова-на-Дону і захопили військові об'єкти у Воронежі, але за 200 кім від Москви зупинилися і повернулися в польові табори.