На Львівщині СБУ затримала рекетирів, які “вибивали” гроші з громадян

Зловмисники вимагали гроші за неіснуючі борги або через штучно створені конфліктні ситуації.

ssu.gov.ua

Унаслідок спецоперації на Львівщині нейтралізовано діяльність лідера злочинного угруповання та його учасників, що тероризували та намагались тримати в страху місцевих жителів. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Зловмисники вимагали гроші за неіснуючі борги або через штучно створені конфліктні ситуації. У разі незгоди платити «данину» - погрожували навіть вбити. Серед громадян, у яких фігуранти намагалися «вибити» гроші, були й щойно мобілізовані до лав українського війська.

Такі дії злочинців призводили до розхитування суспільно-політичної обстановки і загострення криміногенної ситуації в західному регіоні. Зокрема, задокументовано, що зловмисники вимагали від одного з військових щомісячно сплачувати їм 2 тис. доларів за вигадану «заборгованість».

Співробітники СБУ затримали лідера злочинного угруповання під час отримання чергового «траншу» данини - 40 тисяч гривень. Встановлено, що кримінальник спрямовував гроші на поповнення злочинної «каси», яку контролювали «злодії в законі». При обшуку в його помешканні виявлено 350 тис. доларів, які, можливо, належать до так званого «общаку».

Слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 4 ст. 189 Кримінального кодексу України (вимагання в умовах воєнного стану). За матеріалами СБУ, суд обрав йому запобіжний захід у виді тримання під вартою без права внесення застави. Тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності інших учасників угруповання. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.