Переможниця Genius Olympiad Євгенія Вінницька: Написала «Клітку», бо болить за тварин, які зникають

Українська школярка креативно підійшла до екологічної теми.

Особистий архів Євгенії Вінницької

На Міжнародному конкурсі Genius Olympiad 2023 Україна цього року здобула 35 нагород, з яких 5 – золоті, 7 срібних і 9 бронзових. 14 учасників отримали почесні відзнаки. І однією із золотих медалісток конкурсу стала гімназистка із Сум - Євгенія Вінницька.

Женя стала однією з найкращих на Міжнародному конкурсі Genius Olympiad 2023 в категорії «креативне письмо» з коротким оповіданням «Клітка».

Дівчина - учениця обласної гімназії-інтернату для талановитих та творчо обдарованих дітей, співпрацює з МАН і зараз перебуває у Франції.

«Люди заповнюють порожнечу всередині, знищуючи гармонію цього світу»

- Це коротке оповідання мало на меті висвітлити одразу кілька проблем. Центром твору стала не тільки екологічна проблема знищення унікальних тварин, що є доволі звичайним явищем на «мокрих» ринках в Китаї, де й опинилася головна героїня - українська дівчина Дася, а й проблема раціонального споживання. Люди часто не розуміють, чого їм не вистачає і яку порожнечу всередині себе вони хочуть заповнити, знищуючи унікальність і гармонію цього світу. Дася, потрапивши на ринок, сповнена жалості до панголіна (зникаюча тварина і найбільш продаваний ссавець у світі), бо його знищать заради амулетів. Дася намагається змінити щось. У оповідання відкритий кінець. Дії Дасі змінюють не тільки її, а й оточуючих, - говорить Євгенія Вінницька.

В період життя, коли Євгенія потрапила на Genius Olympiad 2023, вона хотіла спробувати себе в літературній сфері.

- Я вже рік живу під тимчасовим захистом у Франції, навчаюся у ліцеї і не раз слухала лекції і дискусії на тему екології, якій тут приділяють значну увагу. Коли побачила умови олімпіади, здобула підтримку від мого наукового керівника Шевченко Ганни Євгенівни, я почала шукати ідею, яка мене хвилює. Як на мене, було логічно просто відкрити першу сторінку в Гугл про екологічні проблеми світу і провести так звану розвідку. Так поступово я почала натрапляти на фото зникаючих тварин і зрозуміла, що відчуваю біль за їхню долю. А далі ідея вже прийшла в процесі детального пошуку і вивчення проблеми, - говорить переможниця Genius Olympiad 2023.

У підсумку оповідання «Клітка» відкрило для Євгенії Америку в прямому сенсі (фінал конкурсу проходив у США. - Ред.).

- Взагалі цей проєкт відкрив для мене багато цікавих людей, розширив горизонт, підняв мотивацію, дав можливість мовної практики англійської мови, дав відчути себе амбасадором України і впевнитися у тому, що я люблю свою країну. Цей проєкт зробив мене сильнішою і дав можливість сказати світу про нагальну проблему, змусити людей задуматися, - каже дівчина. - Я задоволена, пишаюся собою і дуже вдячна за допомогу і підтримку від моїх батьків і від наукового керівника.

"Світу потрібен голос. Продовжуй писати"

Євгенія Вінницька планує і надалі співпрацювати з МАН і розвивати свій талант, щоб здобувати нові визначні перемоги.

- Після нагородження я підійшла до головної судді моєї секції просто подякувати за таку нагороду і взагалі за проведений час, а вона мене підтримала: "Світу потрібен голос. Продовжуй писати". Думаю, що раціонально дотриматися її поради. І писати далі. Оскільки я ще і переможниця ІІІ етапу конкурсу захисту МАН у 2023 в секції «соціологія», то мені буде цікаво написати ще одну або кілька наукових робіт і співпрацювати з МАН надалі, - каже Євгенія Вінницька.

А от ким дівчинка мріє стати у майбутньому, поки ще не вирішила. Але точно знає, що їй дуже хотілося б продовжувати писати.

- Я ще не зовсім вирішила це питання, тому відповідь дати не можу. Точно можу сказати: я хочу спробувати себе в сфері журналістики, - додала переможниця конкурсу.