Глава "Енергоатому": Небезпека надзвичайної ситуації на Запорізькій АЕС збільшилась

При цьому в "Енергоатомі" не вважають нинішню ситуацію критичною.

t.me/energoatom_ua

Після підриву Каховської ГЕС небезпека надзвичайної ситуації на Запорізькій АЕС збільшилася, проте в "Енергоатомі" не вважають нинішню ситуацію критичною. Як зазначив голова компанії Петро Котін, ставок-охолоджувач підірвати практично неможливо, тож поки що безпосередньої загрози для енергоблоків немає. Про це він заявив у коментарі "РБК-Україна".

– Після того, що було зроблено на Каховській ГЕС, нічого гарантувати не можна. Насправді багато чого можна зробити, щоб нашкодити. І це не лише щодо ставка. На станції дуже багато ядерного матеріалу, – заявив Котін.

Котін при цьому передбачає, що навіть якщо підрив виявиться ефективним, вода у ставку зійде менш ніж на чотири метри – з нинішніх 16,6 м до 12,8 м. Такого рівня недостатньо для генерації електроенергії в ЗАЕС, але в холодному стані кататстрофи не станеться. Він нагадав, що наразі п'ять із шести реакторів перебувають у стані "холодної зупинки", шостий теж мають зупинити.

Глава "Енергоатому" також розповів, що, оскільки українська сторона фізично не може контролювати ситуацію на станції й розпорядження Києва на ЗАЕС не виконуються, "Енергоатом" ініціював зміни своєї ліцензії на експлуатацію станції. Компанія вже подала пропозиції як експлуатуюча організація до Держінспекції ядерного регулювання (ДІЯРУ) щодо зміни умов ліцензії.

- Ми хочемо обмежити її експлуатацією енергоблоків у холодному стані чи "блок у ремонті". У гарячому стані ми не можемо забезпечувати експлуатацію п'ятого енергоблоку в умовах, коли росіяни не виконують наші розпорядження. ДІЯРУ це розгляне і, гадаю, внесе зміни до ліцензії, - зазначив він.

Напередодні глава ГУР Кирило Буданов заявив, що росіяни замінували охолоджувач Запорізької АЕС. Не виключено, що вони можуть його підірвати, зазначив він, додавши, що найстрашніше - що замінували охолоджувач. Якщо вони виведуть його з ладу, то велика ймовірність, що "будуть значні проблеми".