Останній енергоблок ЗАЕС переведуть у стан холодної зупинки через підрив Каховської ГЕС

Експлуатація інших блоків також обмежена.

wikipedia.org

За вказівкою Державної інспекції ядерного регулювання, НАЕК "Енергоатом" отримала завдання обмежити роботу п'ятого енергоблока Запорізької атомної електростанції та перевести його у стан "холодної зупинки". Про це повідомляє пресслужба відомства.

Як зазначили у Держінспекції, причиною такого рішення стала неможливість усунути порушення вимог ядерної та радіаційної безпеки на захопленій станції. Обмеження зберігатимуть свою силу доти, доки не будуть виправлені виявлені порушення.

У відомстві нагадали, що експлуатація решти всіх блоків ЗАЕС зараз теж обмежена. Також в "Енергоатомі" запевнили, що попри підрив Каховської ГЕС російськими окупантами, ситуація навколо Запорізької АЕС все ще перебуває під контролем. У ставку-охолоджувачі є достатньо води для задоволення потреб електростанції.

Вночі, 6 червня, російські військові підірвали Каховську ГЕС у Херсонській області. Внаслідок вибуху було зруйновано машинний зал та сама станція. Це призвело до виникнення екологічної катастрофи, оскільки вода з водосховища стала затоплювати прилеглі міста та села, і було розпочато евакуацію населення. Жертвами затоплення вже стали щонайменше 9 жителів Херсонщини та один мешканець Миколаївщини.

Тоді генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі попередив про можливі наслідки підриву Каховської ГЕС для роботи Запорізької атомної електростанції. Згідно з його заявою, є ризик вичерпання необхідного рівня води для охолодження реакторів протягом кількох тижнів.