Власниця «Казкової Діброви»: Зоопарк існував 30 років і за 3 години він був знищений

Підходи до зоопарку замінували, шансів на евакуацію не було.

особистий архів Олени Навроцької

Комплекс відпочинку «Казкова Діброва», на території якого є… точніше сказати… був ще декілька днів тому однойменний зоопарк, існує з 1992 року. Тоді його створив скульптор Михайло Навроцький, покійний чоловік нинішньої його власниці Олени Навроцької. 27 років вона піклувалась про тварин, які там жили, і робила все, щоб парк працював. Однак прийшла війна, а разом з нею і окупація. А після підриву росіянами Каховської ГЕС «Казкову Діброву» просто змило з лиця землі.   

На території затонулого мінізоопарку проживало 300 тварин – єноти, павичі, носухи, віслюк, поні, камерунські кізочки, страуси ему, зелені мавпочки, бабаки, білки-летяги та багато інших. Переважно, декоративні, невеличкі за розміром тварини. Хижаків тут не було, адже зоопарк задумувався як контактний – дітки приходили й годували тваринок, всі були ручні.

Про трагічну долю «Казкової Діброви» KP.UA розповіла Олена Навроцька.

Тварини довгий час балансували на грані голоду через брак коштів

- З першого дня повномасштабного вторгнення Нова Каховка потрапила під окупацію. Комплекс відпочинку «Казкова Діброва» знаходиться поряд з Каховською ГЕС. І з першого дня війни в тому районі почались бої. Тварини жахалися того гуркоту, трусилися від страху, боялись уламків, бо вони летіли у парк. І це все ми пережили, - каже Олена Навроцька.

Ситуацію ускладнювало ще й те, що на дворі був початок весни - а це час, коли в зоопарк закуповується корм. Для відвідувачів звіринець мав починати свою роботу в травні і працювати до жовтня. А на зароблені за сезон кошти тварин до наступного травня годують.

- Прийшла війна, а корми вже закінчуються, відвідувачів немає. До 80 % людей взагалі виїхало з міста, - говорить Олена Навроцька.

Тварини опинились на межі голоду.

- Я в інтернеті почала просити людей допомогти овочами, хто чим може. Фермери наші відгукнулися. Вони нам навезли овочів, зерна, а сіно ми купили, як зібрали на нього гроші. Мабуть, за місяць все заготовили. Сіно везли зі Скадовська, через 40 на той момент блокпостів. І те сіно штрикали - перевіряли, чи нічого не перевозимо. Це страшне, що ми пережили, - каже Олена Навроцька. 

Погрожували забрати на підвал через незгоду співпрацювати

Потім Олені почали телефонувати представники окупаційної влади з Херсонської військової окупаційної адміністрації та з Криму.

- Стали надзвонювати, тероризувати, погрожували викликати на «співбесіду». І, мовляв, або треба з ними заключати якісь договори, або підвал. Мені "пощастило": стався приліт у якийсь із їхніх підрозділів, і я, скориставшись хаосом, змогла виїхати за кордон, - говорить наша співрозмовниця.

Приглядати за зоопарком лишилась одна співробітниця і її колега. Зоопарк вже перетворився на притулок для тварин. А співробітниця фактично стала волонтером у тому притулку, бо душа у неї за тваринок боліла дуже сильно, лишити їх вона просто не могла.

- Корм основний був - зерно, сіно. Але ще треба було десь взяти овочі, м’ясо, рибу. На все це багатенько грошей треба. Я віддала все, що мала. В Бельгії я стала писати у всі фонди, описувала ситуацію, що тварини в біді в окупації. Ми зв’язались з UAnimals, там пообіцяли фінансування. І ще одна приватна фірма пообіцяла висилати хоч потрошку, щоб мінімально було щось. І там ще наші місцеві новокаховські люди допомагали. Так ми і виживали весь рік, - говорить Олена Навроцька.

В листопаді з’явились перші чутки, що окупанти можуть підірвати ГЕС.

- Ми з помічниками почали шукати нагоди евакуювати. В Генічеськ не було можливості переправити тварин. Я знайшла фермера, який сказав, що готовий взяти тварин. Він живе біля "Асканії Нова", - говорить наша співрозмовниця.

Але без дозволу від окупантів здійснити перевезення таких великих тварин, як, наприклад, страус, неможливо. Їх би затримали на блокпосту, де вони могли загинути від холоду чи у замкненій машині.  Ситуація погіршувалась на очах -  росіяни зрубали дерева у парку і перекрили дороги. Територію коло парку замінували. Нарили окопів і вже постійно там знаходились.

- Все було заміновано, повністю. Надія у нас лишилась тільки на те, що нас прийдуть і звільнять від окупантів. Ми домовились з UAnimals, якщо таке буде,  то вони одразу ж приїдуть і допоможуть евакуювати тварин, - говорить власниця «Казкової Діброви».

Тіла тваринок вже плавали парком

Та й ці очікування не здійснились. 6 червня вночі окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС, мільйони тонн води хлинуло на найближчі населені пункти. Міні-зоопарк «Казкова Діброва» миттєво опинився в зоні ураження. Через те, що була ніч, допомогти тваринам ніхто можливості не мав.

- Я дізналася о 6-й годині ранку. Подзвонила співробітниця, плаче… Каже:«Я в "Діброві", все затопило, всі тварини загинули». І вислала мені відео з цим жахіттям, яке вже потім розлетілось інтернетом,- говорить Олена Навроцька.

В той день та співробітниця, яка залишилась доглядати за тваринами,  прокинулась о пів на шосту ранку, подивилась новини і побачила, що дамбу підірівали, подзвонила ще одному працівнику зоопарку. Разом зібрались, щоб поїхати в зоопарк рятувати тих, хто вижив. Однак треба було чекати на завершення комендантської години.

- Вони на велосипедах їдуть, вже планують, кого з тваринок забирати. Як клітки відкрити. Та коли приїхали - на той момент вже було залито водою все. Вода вже була по дах ресторану, а він у нас найвищий. Моя співробітниця плакала і не могла зупинитися. Трупи тварин плавали. Зайти туди вже було неможливо. І вода ще піднімалася. Вони побули там 10 хвилин, відв’язали собаку і поїхали, адже був ризик загинути самим, - каже Олена Навроцька.

Врятувалися лише ті мешканці зоопарку, яких ще восени забрали до себе додому – маленьких теплокровних тваринок. Їх тоді доводилось забирати, бо на території зоопарку не було на той час ні світла, ні опалення.

- Вижили папуги, морські свинки, білки-летяги, шиншили, качки. Вже на відео побачили лебедів наших і маленьке лебедятко, що народилось за 5 днів до потопу. Десь вони зараз плавають вулицями. І люди казали, що бачили десь наших нутрій, бігали містом. Вольєри були з відкритим верхом. Тому водоплаваючі, такі як нутрії, черепахи – вони мали вижити. А от ті, що були в клітках, скоріше за все, загинули. Оля разом з другим нашим робітником щодня ходить, шукає тварин, яким вдалося вціліти, - говорить власниця зоопарку.

6 червня о 14.00 «Казкова Діброва» вже була повністю під водою. Понад рівнем води лишились лише верхівки дерев.

- На даний час десь 240 тварин загинуло точно, - зітхає наша співрозмовниця. - Я 27 років свого життя душу туди вкладала. Для мене це дуже важко. Я два дні лежу, плачу і не можу заспокоїтись. Це моє життя… і лишилась просто розірвана душа. Це мій покійний чоловік починав. Це така трагедія. Я мріяла, що в пам’ять про чоловіка зможу це все зберегти, але вони все знищили. 30 років існувала "Діброва" і за 3 години вона була затоплена.

Прямо зараз з’являється вже нова загроза. Понад двохсот мертвих тварин потребують захоронення. 

- Вода поступово спадає. У парку близько 200 трупів тварин, не всіх же змило у Дніпро. На вулиці спека, вони почнуть швидко розкладатися - все це піде в джерела, які на території парку, а потім у Дніпро. Нова Каховка бере питну воду з джерел, тому може виникнути екологічна катастрофа у місті. Волонтери готові зібрати, вивезти трупи тварин за місто і поховати. Але парк оточений російськими  солдатами, нікого не пропускають. До того ж вода повимивала міни, і попередньо треба знешкодити міни, що знаходяться на території зоопарку. Окупаційна влада не збирається цим займатися. Екологи попереджають, що трупи тварин зоопарку і затоплене  кладовище людей у Дніпрянах може привести до масштабної катастрофи і виникнення сибірської виразки,- говорить Олена Навроцька.

Як допомогти?

Тепер тварини, що уціліли від потопу, живуть у співробітниці зоопарку Валентини Котової прямо вдома. Допомогти їм можна за реквізитом: 4149 4991 3142 3152.