Зеленський запевнив, що загарбників Каховської ГЕС покарають

Українські силовики вже розслідують.

Служба безпеки України та Державне бюро розслідувань встановлюють, як російським силам вдалося захопити Каховську гідроелектростанцію вже у перші дні війни. Про це заявив президент Володимир Зеленський у ході прес-конференції.

– Несе відповідальність той, хто завдяки кримінальній справі буде встановлений, що він, вони несуть відповідальність. Кримінальна справа така є. ДБР і Служба безпеки цим займаються... Ми ж з вами дорослі люди, ми ж розуміємо, що якщо з якогось містечка чи міста хтось кудись іде, то йдуть усі. Хтось, хто залишився, – він у полоні чи він загинув. А ті, хто вийшли, то вони вийшли. І треба подивитися, хто вийшов та які накази вони отримали: вони зрадники чи були накази? Тому є кримінальна справа. Завдяки кримінальній справі і будуть висновки, – сказав президент.

Зеленський зазначив, що здогадується про події, що сталися у дні захоплення Каховської ГЕС, але свої аргументи розголошувати не став.

– Я для себе знаю. Як мені здається. Мені здається, я розумію, що сталося, - наголосив він.

Вночі, 6 червня, стався вибух Каховської гідроелектростанції, проведений російськими окупантами. Внаслідок вибуху було зруйновано машинний зал та сама станція. Це призвело до виникнення екологічної катастрофи, оскільки вода з водосховища стала затоплювати прилеглі міста та села, і було розпочато евакуацію населення. Підрив дамби Каховської гідроелектростанції також спричинив проблеми з подачею води в містах Кривий Ріг, Маргані та Нікополі.