На Житомирщині митрополит УПЦ МП отримав підозру

Митрополит особисто готував тексти прокремлівських листівок та брошур, зазначили у СБУ.

ssu.gov.ua

У Житомирській області правоохоронці повідомили про підозру митрополита та секретаря Овруцько-Коростенської єпархії УПЦ МП. Про це повідомляє пресцентр СБУ.

– Слідство встановило, що протягом кількох років митрополит особисто готував тексти прокремлівських листівок та брошур. У цих "агітках" він ображав релігійні почуття українців, принижував погляди інших віруючих конфесій і намагався сформувати до них ворожі настрої. Загальний тираж деструктивних матеріалів становив майже 50 тис. екземплярів, які секретар єпархії – рідний брат митрополита – поширював серед священників та віруючих релігійної громади, – розповіли силовики.

Експертизи підтвердили наявність у виявлених текстах висловлювань, спрямованих на розпалювання релігійної ненависті. Чоловіків повідомили про підозру за статтею про порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками (ч.2 ст.28 та ч.2 ст.161 КК України). Їм загрожує до 5 років позбавлення волі.

Також під час обшуків на території сусідньої Житомирської єпархії (УПЦ МП) правоохоронці викрили "ближнє коло" місцевого архієрея на оборудках із пожертвами віруючих, які вони збирали на ліквідацію наслідків пожежі в єпархіальному управлінні у січні 2022 року. Виявилось, що фігуранти витратили понад 1 млн грн на власні потреби. Наразі триває розслідування за статтею про шахрайство.