Щоб дитина не загубилася: сучасні та «дідівські» правила для батьків

Яких помилок припускаються дорослі, як правильно навчати малечу та що робити, коли дитина все ж зникла.

​Vyacheslav Madiyevskyy/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images (ілюстративне)

Мандри 2-річної Віолети Мужечук із Харківської області схвилювали всю Україну. Три ночі та чотири дні крихітка блукала лісом, і це справжнє диво, що вона залишилась жива та відбулася лише подряпинами та комашиними укусами.

“Це може статися з іншими, але не з нами”, - часто думають батьки, коли читають такі історії. Власна пильність – це дуже добре, але пересторога ніколи не буває зайвою. Тим паче починаються літні канікули, теплі дні сповнені для дітей багатьох спокус, а війна триває...

KP.UA нагадує основні застережні заходи.

Помилки, яких припускаються батьки

⚡️Вона маленька, далеко не зайде

Зазвичай так думають батьки у селі, відпускачи малечу гуляти на подвір’ї або в садку. Але 2-річну Віолетту знайшли за 10 кілометрів від її домівки. Перебуваючи в стані стресу від переляку, навіть мале дитя може пройти великий відрізок шляху за принципом: куди очі дивляться. Тобто не буде триматися дороги, а йтиме навпростець.

⚡️Братик, сестричка доглянуть

Як знаємо, Віолетта також вийшла з дому із братом-близнюком. Він повернувся, вона – ні. Діти в ранньому віці не здатні контролювати одне одного. Навіть зі старшим братом чи сестричкою маленьку дитину не можна відпускати далі власного двору.

У 2-річної та, припустимо, 6-річної дитини неоднакова цікавість до довколишнього світу і різна реакція. Доросліший хлопчик чи дівчинка може загратитися з друзями, відволіктися на комаху чи пташку, а малечі досить однієї миті, щоб відбігти, загубитися у високій траві чи серед будинків.

⚡️Вже доросла, все знає

У Європі відносно дорослими вважаються діти 12–13 років. До цього віку батьки не повинні залишати дитину саму або без нагляду няні ні в дома, ні на вулиці. В країнах колишнього СНД порядки демократичніші. У нас з 5–6 років діти граються ватагами, а присутність матері чи батька можуть навіть сприймати як форму утиску і образливої надмірної турботи.

Але здатність адекватно оцінювати реальність наступає не у всіх однаково. Це може бути і в 5, і в 10 років. Перш ніж наважуватися відпускати дитину гуляти одну, її до цього треба підготувати.

Що допоможе

  1. ✅Тренування пам’яті. Змалечку вивчайте з дитиною ім’я мами, тата, їхню професію, свою адресу: як мінімум - вулицю та номер будинку. 3-річна дитина може плутити номер будинку з квартирою, тому квартиру вивчимо трохи згодом. Так само - адресу бабусі чи дідуся, якщо мешкаєте з ними в одному місті чи селі.
    У ненав’язливій формі спонукайте дитину повторювати інформацію. Наприклад: “Зараз ми йдемо додому... а куди ми йдемо?” чи “Поїдемо до бабусі... на чому поїдемо, куди?”
  2. ✅“Дідівський метод”. Не покладайтеся тільки на дитячу пам’ять, у стані переляку вона може зрадити. Дитина повинна мати при собі листочок зі своєю адресою, номерами телефону мами, тата, близьких родичів. Таку пам’ятку не варто класти в рюкзак або курточку, бо дитина може їх зняти і загубити. Найкраще – в кишеньку, пристебнувши англійською булавочкою, щоб не випала. Дівчинці, якщо на платті немає кишеньок, можна надягти на шию недорогий кулончик-схованку.
    Це старий перевірений “дідівський метод”.
  3. ✅Гаджети. Сучасний технічний розвиток дозволяє підкріпити “дідівський метод” гаджетами. Для дітей 3–5 років підійде GPS-маячок, який можна ховати в іграшки, інші особисті речі або зробити брелок. Для старшого віку GPS-програму можна встановити в смартфоні.

Для зовсім маленьких під час прогулянок з мамою або татом фахівці радять спеціальні повідки чи віжки. Особливо вони будуть в пригоді, коли ви йдете з дитиною у великий магазин чи розважальний центр, де дитина може загубитися в юрмі.

Правила особистої безпеки

Як діяти, якщо дитина загубилася

На вулиці. Якщо ви не чуєте крику своєї дитини і вона не відповідає на ваш крик, телефонуйте 102. Розшук починається одразу. Зареєструйте заяву, запишіть для себе її номер і телефон співробітника, який займатиметься вашою справою.

Представникам поліції повідомте:

Паралельно починайте самостійні пошуки, залучивши знайомих та родичів. Поліція зі свого боку залучатиме волонтерів.

Якщо зникла маленька дитина і це сталося поруч з її житлом, обшукайте підвали, прилеглі дитячі майданчики, а також місця, де зазвичай гуляєте. Наприклад, місцевий парк, магазин солодощів, ТРЦ.

У торгівельному центрі. Відразу звертайтеся в службу охорони, щоб вона блокувала всі виходи і входи та допомогла з пошуками. Вимагайте, щоб дитину кликали по гучномовцю, називаючи місце, де її чекатиме мама чи тато.

Якщо у дитини є мобільний телефон, і вона на зв’язку, накажіть стояти на місці і розпитайте, що вона навколо бачить.

Категорично не можна!

Самостійно розміщувати орієнтування на розшук дитини і публікувати в них особистий номер телефону, адресу електронної пошти. Ви можете натрапити на шахраїв, які вимагатимуть гроші, а про вашу дитину нічого не знатимуть.

Номера батьків дитини повинні бути тільки у працівників поліції. В орієнтуванні вони вказують свої номери.

Особлива тема

Збираємось в евакуацію: